560 reggelin bukott meg a guatemalai elnök testvére

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Jimmy Morales guatemalai elnök korrupcióval gyanúsított fiát és testvérét - közölték helyi hatóságok csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerdai intézkedésére egy évvel azt követően került sor, hogy a közép-amerikai ország államfője harcot hirdetett a pénzügyi visszaélések ellen.

Thelma Aldana ügyész a Guatevision televíziós csatornának elmondta, hogy Jimmy Morales testvére, Sammy Morales ellen vizsgálatot indítottak, egy 3,5 millió forintnak megfelelő összegű, ételszállításra szóló szerződés miatt.

A vitatott szerződésben közpénzből fizették ki 560 reggeli leszállítását.

Röviddel ezt követően Jose Morales, az államfő négy fiának egyike önként jelentkezett a hatóságoknál, miután letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

Az üggyel kapcsolatban tavaly szeptemberben vettek őrizetbe egy köztisztviselőt, míg szerdán az érintett ételszállító cég környezetéből egy másik személy került a hatóságok kezére.
Thelma Aldana szerint

az államfő testvérét és fiát is azzal gyanúsítják, hogy számlákat hamisítottak.

A két férfi az ügyészség szerint csalást és pénzmosást követett el.

Jimmy Morales Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy törvényszerűen fognak eljárni. Újságírók előtt mondott beszédében ugyanakkor "teljes támogatásáról" biztosította hozzátartozóit.

A korábbi televíziós humoristát, Jimmy Moralest tavaly január elején iktatták be elnökként a korrupt politikai rendszerbe belefáradt Guatemalában. Morales akkor hangsúlyozta, hogy elnökségének első napjától kezdve nem enged a korrupciónak és a lopásnak. Hozzátette, "szigorú és hajthatatlan" lesz azokkal szemben, akik el merészelik lopni az ország vagyonát.