Megtalálták a házakat letaroló török gép második feketedobozát

accident TOPSHOTS Horizontal
Rescue personnel and investigators work at the crash site of a Turkish cargo plane in the village of Dacha-Suu outside Bishkek on January 17, 2017. A cargo plane attempting to land in thick fog crashed on January 16 into a village near Kyrgyzstan's main airport and killed at least 37 people, with authorities blaming "pilot error". / AFP PHOTO / Vyacheslav OSELEDKO
Vágólapra másolva!
Megtalálták a Kirgizisztánban hétfőn lakóházakra zuhant török teherszállító repülőgép második feketedobozát is a baleset helyszínén, nem messze a Biskek melletti Manasz repülőtértől - jelentette kedden a kirgiz rendkívüli helyzetek minisztériuma.
Vágólapra másolva!

A tárca szerint a második feketedobozt a repülőgép nagyobb roncsdarabjainak átvizsgálása során találták meg. Az első feketedoboz, az, amelyik a pilóták beszélgetését rögzíti, hétfőn került elő.

A minisztérium szerint mindkét rögzítő berendezést átadják az orosz államközi repülésügyi bizottság (MAK) képviselőinek, akiket a nap folyamán várnak Moszkvából a kirgiz fővárosba.

Roncsok és romok Forrás: AFP/Vyacheslav Oseledko

A kirgiz hatóságok

a légikatasztrófa miatt nemzeti gyásznapot hirdettek kedden.

A Boeing 747-400-as Hongkongból Isztambulba tartott, de üzemanyag-felvételre le kellett szállnia a kirgiz főváros, Biskek melletti Manasz repülőtéren. A pilóta azonban a sűrű köd miatt eltévesztette a leszállópályát, és a repülőtér melletti falu házait tarolta le több száz méter hosszan. Huszonhárom házat földig rombolt.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Fatih Kurt

Legfrissebb adatok szerint

38-an vesztették életüket a szerencsétlenségben,

34 helyi lakos és négy pilóta.

A rendkívüli helyzetek minisztere hétfőn közölte: a szerencsétlenség okát egyelőre nem ismerik, de könnyen elképzelhető, hogy a kapitány hibája idézte elő. Sűrű köd volt a gép lezuhanásakor, de megoldható lett volna a biztonságos leszállás.