Heten fagytak meg egy nap alatt Lengyelországban

Csehország, havazás
Vágólapra másolva!
Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt. Hóvihar bénítja meg a hétvégén Isztambul közlekedését, így a légi és a tengeri forgalmat is.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján szombat reggel közzétett jelentés szerint az utolsó 24 órában Lengyelországban több helyen mínusz 20 fokot mértek.

Az országos meteorológiai szolgálat ennél is keményebb fagyokról számolt be: az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a hajnali órákban mínusz 27, a sziléziai Katowicében pedig mínusz 29 fok volt.

Riasztást adtak ki Forrás: Jan Kratochvíl

A hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy riasszák a rendőrséget, ha rászoruló hajléktalan, illetve idős, beteg, magányos emberekről van tudomásuk. Az összes lengyelországi vajdaság közzétette a megnyitott melegedők és átmeneti szállások listáját.

Szombaton Lengyelország egész területére elsőfokú, életveszélyt jelző riasztást adtak ki, helyenként mínusz 23-25 fok is lehet.

Hóvihar Isztambulban

Körülbelül négyszáz belföldi és nemzetközi járatot töröltek szombaton és vasárnap az Atatürk és a Sabiha Gökcen repülőtéren.

A metropolisz északi részén futó autópályán egymásra futott szombat hajnalban hét teherautó, ezért az érintett autópálya-szakaszt le kellett zárni.

Szombaton egyáltalán nem jár komp a város európai és ázsiai része között, és reggel semmilyen tengeri forgalmat nem engedélyeztek a hatóságok a Boszporuszban.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint akár 20 centiméteres hó is eshet Isztambulban, és ezzel párosul a Balkán felől érkező hideghullám.