Választási roncsderbit tart a baloldal

election Horizontal
Candidates for the French left's presidential primaries ahead of the 2017 presidential election (from L) founder of the Ecology party "Ecologistes!" Francois de Rugy, former Prime minister Manuel Valls, former Economy minister Arnaud Montebourg, President of the Radical Left Party (PRG) Sylvia Pinel, former Education minister Benoit Hamon, former Education minister Vincent Peillon and President of the Democratic Front (Front Democrate) Jean-Luc Bennahmias pose before taking part in a final televised debate in Saint-Cloud on January 19, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Eric FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Előválasztáson döntenek a francia szocialisták arról, hogy ki lesz a párt köztársasági elnökjelöltje az áprilisi voksoláson. Nincsenek könnyű helyzetben a szocialisták, mivel az elmúlt öt év kudarcos kormányzása miatt a várható elnökjelöltjüknek nincsen sok esélye arra, hogy a májusi, második fordulóba jusson. Ráadásul a baloldalon a szocialistáknak több riválisuk is lesz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap előválasztáson döntenek a francia Szocialista Pártban arról, hogy kit állítanak elnökjelöltnek az április voksolásra. A legutolsó felmérések szerint

a győztesnek esélye sem lesz arra, hogy legalább a második fordulóba bejusson

a tavaszi megméretésen. A mostani, kétfordulós előválasztáson heten próbálják megszerezni az elnökjelöltséget. A választók túlnyomó többsége egyértelműen a szocialistákat hibáztatja az elmúlt öt év sikertelenségéért, és Francois Hollande elnök történelmi mélységben lévő népszerűsége sem segíti a szocialistákat.

Ők indultak a francia szocialista párt előválasztásán Forrás: AFP/Joel Saget

Alapjövedelem és protekcionizmus

Három nappal a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulója előtt a jelöltek harmadik, utolsó, csütörtök esti televíziós vitájában a nézők 29 százaléka a Szocialista Párt baloldalához tartozó, Benoit Hamon volt oktatási minisztert találta a meggyőzőbbnek Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszternél (28 százalék) és Manuel Valls volt miniszterelnöknél (21 százalék). A baloldali szimpatizánsok körében is Hamon lett a győztes 34 százalékkal, Valls került a második helyre 24 százalékkal, míg Montebourg-ra 23 százalék szavazott.

Manuel Valls (bal oldalon), Vincent Peillon volt oktatási miniszter és Sylvia Pinel, radikális baloldali jelölt az egyik vitán Forrás: AFP/Eric Feferberg

A közel háromórás vita feszültebb pillanatai a felmérések szerint egyre népszerűbb Hamon és az általa javasolt általános alapjövedelem bevezetése elleni támadások voltak a hat rivális részéről, akik

a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet.

Abban viszont mind a hét jelölt egyetértett, hogy Európában a jelenleginél nagyobb gazdasági protekcionizmusra van szükség.

"Jelenleg csak Európa nem határozza meg, hogy mit akar megvédeni" - hangsúlyozta az új baloldalt képviselő Hamon. A 39 éves politikus, aki a baloldali előválasztás meglepetésembere, "zsilipeket helyezne el az Európai Unió határaira, amelyek szabályoznák az európai piacra való belépés feltételeit". A leginkább protekcionista szabályozást továbbra is Montebourg javasolta, akinek már miniszterként is a "Made in France" volt a jelszava. A politikus a közbeszerzések nyolcvan százalékát a francia kis- és középvállalkozásoknak tartaná fenn.

Benoit Hamon volt oktatási miniszter jó esélyekkel indul Forrás: AFP/Str

Fej fej mellett

Az Opinionway legutolsó felmérése szerint Valls nyerheti meg 37 százalékkal az előválasztás első fordulóját Hamon előtt, aki a szavazatok 28 százalékára számíthat. Négy százalékkal maradhat le mögötte Montebourg volt gazdasági miniszter, aki az első két vitában a legmeggyőzőbbnek bizonyult a nézők körében végzett felmérések szerint. Akár Montebourg, akár Hamon jut be Valls mellett a január 29-i második fordulóba,

a volt miniszterelnök nagyon szoros eredménnyel győzhet.

Mindkét esetben Valls 51 százalékot érhet el a második fordulóban, a politikailag tőle balra álló volt miniszterek pedig 49 százalékot kaphatnak.

Arnaud Montebourg választási plakátja Forrás: AFP/Philippe Lopez

Nincs esély

A szocialisták közül bárki is kerül ki győztesen, az elnökválasztás első fordulójában nem tud 10 százaléknál jelentősebb támogatást szerezni, és nincs esélye arra, hogy érdemben beleszóljon az elnökválasztási versenybe. Ha Valls nyeri a előválasztást, az első fordulóban 9-10 százalékra számíthat, a tőle balra álló Hamonnak és Montebourg-nak pedig hónapok óta 7 százalékos támogatottságot jeleznek a felmérések. A radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon támogatottsága 13-15 százalékon áll attól függően, hogy ki lesz a szocialisták jelöltje.

Előretört Macron

Az elmúlt hetekben a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere viszont látványosan előretört.

Kampányrendezvényei többezres tömegeket vonzanak,

egyre több ismert személyiség támogatja nyilvánosan. Amikor november végén bejelentette elnökjelöltségét, a felmérések 10-11 százalékot jeleztek neki előre az első fordulóban.

Jelenleg 17-19 százalékon áll, s ha Montebourg vagy Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, Macron támogatottsága a jelenlegi tendencia alapján azonnal 3-4 százalékot nőhet. A centrumból kampányoló volt gazdasági miniszter egyelőre minden oldalról, jobbról, balról és a Nemzeti Front táborából is sikeresen állít maga mellé választókat.

A francia elnökválasztáson független jelöltként induló Emmanuel Macron volt francia gazdasági miniszter egyre népszerűbb Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Rendszerellenesség

A 39 éves Emmanuel Macron, az egykori bankár a teljes politikai ismeretlenségből került a francia média középpontjába. A volt gazdasági miniszter tavaly márciusban saját politikai mozgalmat indított, s amerikai típusú kampányával lassan, de folyamatosan állítja maga mögé a szavazókat. A "Macron-mánia" egyelőre nemhogy visszaesne, ahogy azt az elemzők előzetesen gondolták, hanem egyre erősödik. Macron magát a pártok felett álló,

a rendszerrel szembeni jelöltként tünteti fel,

jóllehet a francia elitből érkezett.

Ügyesen ébreszt nosztalgiát a reformpárti baloldalban anélkül, hogy támadná a népszerűtlen szocialista kormányzatot. Úgy hódítja meg a centrista választókat, hogy a centrista politikusokkal nem ül tárgyalóasztalhoz. A liberális üzleti körök és a külvárosi munkanélküli fiatalság is Macron mellett tette le a voksát anélkül, hogy radikális fordulatot hirdetett volna meg.

Arnaud Montebourg a francia kis- és középvállalkozásokat részesítené előnyben Forrás: AFP/Eric Feferberg

Alain Duhamel politikai elemző szerint Macron a baloldal számára tragédia, a centrum számára katasztrófa, a jobboldal számára veszély, a Nemzeti Front számára provokáció, a radikális baloldal pedig elavultnak hat Macron mellett. Francois Fillon konzervatív jelölt tanácstalanul figyeli, ahogy az övéhez hasonló liberális gazdasági programmal Macron a riválisává nőtte ki magát. Marine Le Pen pedig láthatóan tudatában van annak, hogy már nem kizárólag ő testesíti meg a jelenlegi pártrendszer elutasítását.

Az új hangot már nemcsak Marine Le Pen, hanem Macron is jelenti. Mindenesetre, a májusi elnökválasztás első fordulóját a mostani felmérések többsége szerint Marine Le Pen nyeri, a második fordulót Nicolas Sarkozy egykori miniszterelnöke, Francois Fillon.

Bárki szavazhat, de fizetni kell

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, ha aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A Szocialista Párt 7500 választókerületet jelölt ki országszerte, és jelentős részvételben reménykedik a jobboldal novemberi előválasztásához hasonlóan, amelyen 4,7 millióan vettek részt.