Trump megújítaná az amerikai-brit kapcsolatokat

CHURCHILL, Winston; TRUMP, Donald; MAY, Theresa
Washington, 2017. január 27. Donald Trump amerikai elnök (j) és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 27-én. May a január 20-án hivatalba lépett Donald Trump első külföldi vendége. Középen Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök bronz fejszobra. (MTI/EPApool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Az új amerikai kormány erősíteni szeretné kapcsolatait az Egyesült Királysággal - hangsúlyozta Donald Trump elnök pénteken Washingtonban a brit kormányfővel Theresa Mayjel folytatott tárgyalások után.
Vágólapra másolva!

A találkozót követő közös sajtóértekezleten Trump kijelentette, hogy nemcsak erősíteni szeretné, hanem

szeretné megújítani is az amerikai-brit kapcsolatokat,

és a jövőben szoros együttműködésre törekszik Londonnal.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog az Ovális Irodában Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Theresa May a sajtóértekezleten úgy fogalmazott:

A brit miniszterelnök elmondta, hogy az amerikai elnökkel megvitatták az Iszlám Állam elleni küzdelem fontosságát. Mindketten fontosnak tartják a közös küzdelmet a kibertérben is - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy országa szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni a kiberháború megvívásához.

Theresa May II. Erzsébet királynő nevében meghívta az amerikai elnököt és hitvesét a szigetországba.

May valamiben nem ért egyet Trumppal

Donald Trump újságírói kérdésre válaszolva leszögezte:

Az amerikai elnök, aki szombaton délelőtt folytat telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, úgy vélekedett, hogy Kína pozitívan reagálna, ha "sikerülne jó kapcsolatokat kialakítanunk Oroszországgal".

A brit kormányfő viszont határozottan leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket.

Theresa May kijelentette:

van, amiben nem ért egyet Trump elnökkel,

de "a különleges viszony azt jelenti, hogy vita nyílt és őszinte". Mindazonáltal hozzátette: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.