Ideiglenesen maradhatnak azok a muszlimok, akik már megérkeztek

Vágólapra másolva!
Átmenetileg az Egyesült Államokban maradhatnak azok az érvényes vízummal rendelkező muszlimok, akik már megérkeztek az Egyesült Államokba – így döntött egy New York állambeli bíróság.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást hét muszlim országból (Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Jemenből, Líbiából és Szomáliából).

A bíróság két iraki állampolgár ügyében döntött, az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint 375 muszlim beutazó érintett.

Tüntetők Trump rendelete ellen tiltakoznak a New York-i Kennedy repülőtéren Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

A két férfi beutazási engedéllyel érkezett a New York-i John Kennedy repülőtérre, ahol a friss rendelet alapján őrizetbe vették őket. A bírósági döntés értelmében azokat, akik már megérkeztek a hét országból az Egyesült Államok területére, ideiglenesen nem szabad visszaküldeni. Ez vonatkozik azokra is, akik a bírósági döntés meghozatalakor már úton voltak. A döntés ugyanakkor nem jelenti, hogy szabadon elhagyhatják a repteret, csak azt, hogy egyelőre nem utasíthatják ki őket – írja a BBC.

A végleges döntést a már megérkezett muszlimokról a bíróságok később hozzák meg. A belbiztonsági minisztérium közölte, hogy tiszteletben tartják a döntést, de továbbra is érvényesítik Donald Trump rendeletét.