Vágólapra másolva!
Az erőszak és katasztrófák halálos áldozataiért való imára szólította fel a híveket Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája üzenetében, amelyet szombaton a Rosszija 1 orosz hírtelevízió közvetített.
Vágólapra másolva!

Kirill pátriárka beszédében megemlékezett a török fővárosban az előző hónapban megölt Andrej Karlov orosz nagykövetről és az ugyancsak decemberben 92 utassal a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant orosz katonai utasszállítóról is. Az ünnepi misét a Kreml tőszomszédságában fekvő moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban mutatta be.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz fővárostól 500 kilométerre északnyugatra fekvő Velikij-Novgorod egyik történelmi kolostorában vett részt a karácsonyi misén.
Az orosz államfő karácsonyi üzenetében az orosz ortodox egyház fontos társadalmi szerepét emelte ki. "Kibővíti az állami és társadalmi intézmények együttműködését az oktatásban, felvilágosításban és jótékonyságban, egyben erősíti a család intézményét és a felnövekvő nemzedék nevelését" - mondta Putyin.
Kirill pátriárka ultrakonzervatív értelmiséginek és egyben Putyin bizalmasának számít. Bírálói szerint az orosz ortodox egyház erősen összefonódott az állammal.
Az ortodox keresztények január 7-én ünneplik a karácsonyt, mert az ortodox egyházak a Julián-naptárhoz ragaszkodnak, így 13 nappal később ünneplik a karácsonyt a katolikus és a protestáns egyházaknál, amelyek a Gergely-naptárat követik.