A szíriai hadsereg visszafoglalt egy Aleppó melletti települést

Vágólapra másolva!
A hadsereg és a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők visszafoglaltak egy települést az Iszlám Állam dzsihádista szervezettől az észak-szíriai Aleppótól keletre - közölte az állami sajtó vasárnap.
Vágólapra másolva!

A Szíriában zajló polgárháború egyik oldalán Bassár el-Aszad elnök áll, akit támogat Irán, Oroszország és a síita fegyveres csoportok, többek között a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet. A szembenálló felkelőknek Törökország, az Arab-öböl menti monarchiák és az Egyesült Államok nyújt segítséget. Mindkét fél, akárcsak a kurd fegyveresek harcban állnak Szíria északi területén az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezettel.

A most visszafoglalt település, Szoran 16 kilométerre fekszik az észak-szíriai Báb városától, ahol török harci gépek, harckocsik és különleges erők vívnak harcot az Iszlám Állam fegyvereseivel.

Törökország számára a szíriai háború elején még az volt a legfontosabb, hogy a lázadók megdöntsék Aszad hatalmát, de egy ideje már elsősorban a határ menti szíriai területeket elfoglaló kurd lázadók és az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni harcra koncentrál. Azóta, hogy a felkelők tavaly decemberben elveszítették állásaikat az észak-szíriai Aleppóban, Törökország és az Aszad-rendszert támogató Oroszország elérte, hogy tűzszünet szülessen és béketárgyalás kezdődjön a szíriai kormány és a lázadók között.

A múlt héten Mehmet Simsek török kormányfő-helyettes láthatóan finomított az Aszad-ellenes álláspontján, mondván, hogy már nem reális nélküle megoldani a szíriai konfliktust.