A német hírszerzés feje elmondta, miért nem tudták megakadályozni a berlini merényletet

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés vezetője szerint nem hibáztak a berlini merénylő ügyében, ugyan tudtak róla és megfigyelték, de kevés volt ellene a bizonyíték. A BfV elnöke szerint a németországi radikális iszlamista csoportok széttöredezettek, ez megnehezíti a hírszerzés dolgát. A hírszerzés adatai szerint 9700 radikális iszlamista él Németországban, több mint 1200 embert tartanak nyilván feltételezett terroristaként.
Vágólapra másolva!

Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke alig három héttel a tavaly decemberi berlini gázolásos merénylet után adott interjút a dpa hírügynökségnek.

Tagadja, hogy hibáztak volna

A 24 éves Anis Amri 12 embert ölt meg a német fővárosban, amikor egy eltérített lengyel kamionnal a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron.

Maassen elismerte, hogy

Amrit a biztonsági erők megfigyelték, ugyanakkor kevés volt ellene a bizonyíték.

A BfV elnöke egyben elutasította azokat a vádakat, hogy a hírszerzés hibázott volna.

Tudtak róla, megfigyelték

A BfV nyomozói a merénylet előtt hónapokkal már tudták, hogy Amri szalafista – szélsőséges iszlamista – mecseteket látogatott Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Tudomásuk volt arról is, hogy a 24 éves férfi legalább 14 különböző álnevet használt, mióta Olaszországon keresztül Németországba érkezett

2015-ben, ahol később elutasították menedékkérelmét. Emellett a marokkói hatóságok is figyelmeztették a német kollégáikat, hogy a tunéziai férfi merényletre készül. A BfV szerint Amri a gyorsan változó németországi szalafista körökben radikalizálódhatott.

Töredezettek, sokan vannak, neten kommunikálnak

A szalafisták már nem néhány ismert vezető körül csoportosulnak, hanem széttöredezetté váltak. Most már

nem csupán maroknyian, hanem sokan vannak azok, akik befolyással bírnak, és akiket meg kell figyeltetni

– mondta Maassen. Emellett a korábbi évektől eltérően számos csoport most virtuális hálózatokon keresztül kommunikál egymással az interneten vagy a WhatsApp alkalmazáson keresztül. Kiemelte, hogy a szalafisták vezetői között erős ugyan a rivalizálás, bizonyos kérdésekben viszont egyetértés uralkodik, így különösen, ami a dzsihadista szervezetek támogatását érinti.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint

Németországban több mint 9700 szalafista él.

A német belföldi hírszerzés vezetője rámutatott, hogy jóval több mint 1200 embert tartanak nyilván "feltételezett iszlamista terroristaként".