A német hírszerzés szerint hackertámadás érte az EBESZ-t

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés szerint 2016-ban hackertámadás érte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). A hírszerzés szerint a támadáshoz ugyanazt az infrastruktúrát használták, amit az Oroszországhoz köthető, APT28 nevű csoport használt a német törvényhozás, a Bundestag ellen. Az amerikai hírszerzés az APT28-at Fancy Bearnek hívja.
Vágólapra másolva!

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint tavaly hackertámadás érte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet számítógépes rendszerét, a nyomok pedig Oroszországra utalnak – tudatta Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke a dpa német hírügynökségnek szombaton adott exkluzív interjújában.

Oroszországhoz köthető csoport

Maassen elmondta, hogy vizsgálatok szerint a támadáshoz használt infrastruktúra azonos azzal, amelyet az APT28 néven ismert hackercsoport a német szövetségi parlament (Bundestag) belső adathálózata ellen használt tavaly. Emlékeztetett, hogy

az APT28-ként számontartott csoport, amelyet Washington Fancy Bear néven azonosít, Oroszországhoz köthető.

Moszkva tagadja, hogy nekik dolgoznának

Az EBESZ ellen intézett hackertámadásról tavaly december végén szereztek tudomást a német hírszerzők. A szervezet egyik kiemelt küldetése a kelet-ukrajnai megfigyelő misszió, a válságövezetben oroszbarát szeparatisták és kormányerők állnak konfliktusban egymással.

Az APT az Advanced Persistent Threat, vagyis Fejlett Folyamatos Fenyegetés rövidítése. Az APT28 feltételezések szerint az orosz állami hatóságokkal áll kapcsolatban, köztük a katonai hírszerzéssel (GRU). Moszkva határozottan elutasítja ezeket a vádakat.