Viszik a Mein Kampfot, mint a cukrot

Mein Kampf
Several volumes of the annotated edition of 'Hitler, Mein Kampf - A criticial edition' are presented on a table in the Lehmkuhl bookshop in Munich, Germany, 8 January 2016. The 'Institut fuer Zeitgeschichte' (Institute for contemporary history) is presenting on the day of publication, the annotated edition of the 1924 original publication of the inflammatory pamphlet 'Mein Kampf', authored by national socialist dictator Adolf Hitler. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
Januárban már a hatodik kiadást kezdik el nyomtatni Adolf Hitler kommentárokkal ellátott Mein Kampfjából, amelyből 85 ezer példány kelt el egy év alatt. 
Vágólapra másolva!

A siker még Andreas Wirschinget, a könyvet kiadó müncheni Kortárs Történeti Intézet (IfZ) igazgatóját is meglepte.

A Mein Kampfot az eredetitől eltérően egyszerű fehér borítóval adták ki, nem szerepel rajta Adolf Hitler képe. A szöveghez kutatók fűztek kritikus kommentárt – emlékeztetett a BBC.

A kritikai kiadáson nem látható Hitler képe Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

Az 1925-ben megjelent könyv kiadásának jogai a második világháború után Bajorországhoz kerültek, az újbóli kiadást azonban megtiltották. A szerzői jogok 70 évig járnak a német jog szerint – ez tavaly járt le, ekkor döntöttek a Mein Kampf kritikai kiadása mellett.

Először 4000 példányt nyomtattak, januárban már a hatodik kiadás kerül ki a nyomdából. Az IfZ emellett tervez egy rövidített, a kommentárok mintegy kétharmadát tartalmazó francia nyelvű kiadást is.