Rekordot döntött a bevándorlók száma a brexit előtt

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtti egy évben. A brit statisztikai hivatal negyedéves becslése szerint a júniussal zárult tizenkét hónapban 650 ezren érkeztek letelepedési szándékkal a szigetországba. Ez az eddigi legmagasabb éves bruttó bevándorlási adat. A nettó bevándorlás 335 ezer volt, ez szintén közel jár az eddigi rekordhoz.
Vágólapra másolva!

A vizsgált időszakban rekordot döntött a Nagy-Britanniában letelepült külföldi EU-állampolgárok száma is, amely 284 ezerre nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakra becsült 265 ezerről.

A legnagyobb küldő ország Románia volt, ahonnan 54 ezren érkeztek.

A nyolc többi közép- és kelet-európai EU-tagállamból összesen 42 ezren vándoroltak be Nagy-Britanniába ebben az időszakban.

Rekordot döntött Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtti egy évben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A brit EU-tagságról június 23-án tartották a népszavazást, ezen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A statisztikai hivatal által a vizsgált időszak éppen június végével zárult, így túl korai lenne annak latolgatása, hogy a népszavazás milyen hatást gyakorol a hosszú távú bevándorlási dinamikára. A szakértők szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a referendumot közvetlenül megelőző időszakban érdemben módosultak volna a bevándorlási folyamatok.