Börtön jár Azerbajdzsánban azért, ha az interneten sértegetik az elnököt

Ilham Aliyev Azerbajdzsán
BAKU, AZERBAIJAN - NOVEMBER 16 : Azerbaijani President Ilham Aliyev speaks during the 5th News Agencies World Congress in Baku, Azerbaijan on November 16, 2016. Resul Rehimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Akár három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják Azerbajdzsánban azokat, akik az interneten sértő megjegyzést tesznek az elnökre. Ilham Aliyevet a jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják.
Vágólapra másolva!

Az azeri parlament elfogadott szerdán egy törvénymódosítást, amely börtönnel rendeli büntetni az elnök személyének megsértését az interneten.

Ilham Aliyevet nem érdemes sértegetni az interneten Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Azerbajdzsánban, ahol gazdasági nehézségek léptek fel az olaj világpiaci árának esése és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt, szinte az összes hagyományos sajtóorgánum szoros állami ellenőrzés alatt áll, ezért az internetes közösségi hálók váltak a kormányt bíráló hangok színterévé.

A véleményszabadság korlátozásával vádolják

Azerbajdzsán az interneten elkövetett becsületsértést három évvel ezelőtt már bűncselekménnyé minősítette, azonban az akkori szabályozás nem tett külön említést az elnökről.

A bakui parlament által most elfogadott módosítás három évig terjedő szabadságvesztéssel és 1500 manatig, vagyis mintegy 250 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel rendeli büntetni az elnököt becsmérlő internetezőket.

A törvény hatálya alá tartoznak a világhálón álnévvel szereplő felhasználók is.

Európai jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják a dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaságot és annak elnökét. Ilham Aliyev államfőt a törvény visszavonására szólították fel. Azeri tisztségviselők ugyanakkor tagadják ezeket a vádakat.