Hollande nem indul a francia elnökválasztáson

Emlékezés a terrorizmus áldozataira Párizsban
Francois Hollande
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztáson. Az egyik ok az lehet, hogy a szocialista államfőnek jelenleg mindössze négyszázalékos a tetszési mutatója.
Vágólapra másolva!

Francois Hollande az Elysée-palotából élő adásban sugárzott beszédében jelentette be, hogy nem indul a 2017-es elnökválasztáson. Leltárt is készített mindarról, amit 2012 májusa, vagyis mostani mandátuma kezdete óta sikerként könyvelhet el gazdasági, nemzebiztonsági és szociális területen.

- mondta Hollande, értésre adva, hogy ha jelöltetné magát, azzal veszélyeztetné a franciaországi baloldali erők egységét.

Francois Hollande bejelentette: nem indul egy újabb elnöki ciklusért Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A hírügynökségek szerint még a közeli munkatársai sem tudták, milyen szándékai vannak az elnöknek. Azt is megállapították: az 1958-ban létrejött V. köztársaság történetében először fordul elő, hogy egy elnök önként lemond egy második mandátumért folytatott versenyről.

Igaz - teszik hozzá a híradások -

a szocialista államfő jelenleg mindössze négyszázalékos tetszési mutatóval rendelkezik

. A baloldal januárban rendezi meg az előválasztását, és Hollande mostani bejelentése után teljesen nyitott kérdés, ki képviseli majd a baloldali színeket.

A francia jobboldal elnökjelöltje Francois Fillon volt miniszterelnök lesz Forrás: AFP/Christophe Archambault

A francia jobboldal már megrendezte saját előválasztását, s ennek eredményeként Francois Fillon lesz a közös jelöltje. A figyelem most minden bizonnyal Manuel Valls miniszterelnök felé irányul, aki nemrég jelezte: Hollande majdani döntésétől függetlenül jelölteti magát az elnökválasztásra.