London fizetne, hogy hozzáférjen az EU belső piacához

brexit csalódott
A demonstrator draped in an EU flag sits on floor during a protest against the outcome of the UK's June 23 referendum on the European Union (EU), in central London on June 25, 2016. The result of Britain's June 23 referendum vote to leave the European Union (EU) has pitted parents against children, cities against rural areas, north against south and university graduates against those with fewer qualifications. London, Scotland and Northern Ireland voted to remain in the EU but Wales and large swathes of England, particularly former industrial hubs in the north with many disaffected workers, backed a Brexit. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
London a brexit után is hajlandó lenne fizetni az EU költségvetésébe, ha cserébe hozzáférhet az unió belső piacához - ezt a lehetőséget a Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kiválásával kapcsolatos tárgyalásokért felelős brit miniszter vetette fel.
Vágólapra másolva!

A brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint London bizonyos feltételekkel megfontolná, hogy a brit EU-tagság után is hozzájáruljon az Európai Unió költségvetéséhez, ha ennek fejében továbbra is hozzáférhetne az unió egységes belső piacához.

A brexit után sem szívesen veszítené el London az EU belső piacát Forrás: AFP/Justin Tallis

David Davis miniszter az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselőjének válaszolva beszélt erről, mondván:

a fő kritérium az, hogy Nagy-Britannia a lehetséges legjobb feltételekkel exportálhassa áruit és szolgáltatásait az európai piacra.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához - ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli -, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

Theresa May brit miniszterelnök többször elmondta: az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.