Vészesen fogy a víz és az élelem az ostromlott Moszulban

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST WAR RELIGIOUS CONFLICT CIVILIAN POPULATION DISPLACED PERSONS CONSEQUENCES OF WAR DISPLACED PERSONS CAMP QUEUE JERRYCAN
Internally displaced Iraqis, who fled the ongoing figthing between Islamic State (IS) group jihadists and government forces around Mosul, queue to fill containers with fuel for heating and cooking on November 28, 2016 at al-Khazer refugee camp. Some 70,000 civilians have fled the violence since Iraqi forces started the offensive to retake Mosul last month. / AFP PHOTO / THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Fogy a víz és az élelem az iraki kormányerők és különféle milíciák által ostromolt Moszulban, a közelgő tél miatt pedig tovább romolhat a helyzet - hívta fel a figyelmet a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala nevű ENSZ-szervezet szerdán.
Vágólapra másolva!

Kedden 650 ezer ember, azaz Moszul lakosságának körülbelül 40 százaléka maradt víz nélkül, amikor a tüzérségi harcokban megsérült egy vízvezeték.

A tél beállta a dzsihadistáknak kedvez, így a harcok elhúzódhatnak.

Ha az idő hideg és felhős, azt a szélsőségesek kihasználják - mondta Maan asz-Szaadi, az iraki terrorelhárítás parancsnoka szerdán.

Bezárul az ostromgyűrű

Az iraki csapatok lassan teljes ostromgyűrűbe zárják az Iszlám Állam utolsó iraki bástyáját, miközben a Moszulban rekedt szegény családok az egyre dráguló élelmiszerárak mellett küszködnek a napi betevő előteremtésével. Egy neve elhallgatását kérő segélymunkás szerint az alapvető élelmiszerek ára rövid időn belül megduplázódhat most, hogy minden utánpótlási útvonalat elvágtak a város felé.

Az ENSZ szerint minél tovább tart a konfliktus, annál keservesebb lesz a civilek szenvedése, akiket a dzsihadisták sakkban tartanak, engedetlenségük esetén pedig könyörtelenül lemészárolnak.

Élelmiszerosztásra várnak az emberek Moszulban Forrás: AFP/Thomas Coex


Moszult északról, keletről és délről az iraki kormányerők, illetve a kurd csapatok, míg nyugatról az Irán támogatását élvező síita félkatonai alakulatok szorongatják. A síita csapatok a múlt héten sikeresen elvágták az IÁ szíriai utánpótlási útvonalát az észak-iraki nagyváros felé.

A moszuli offenzíva október 17-i kezdete óta eltelt hat hétben az iraki különleges erők keletről benyomulva elfoglalták a város negyedét, és a települést kettészelő Tigris folyó felé haladnak tovább. Az észak-iraki nagyváros nyugati felét az elitalakulatok szerint az iraki rendőrség és a hadsereg hivatott felszabadítani.

Moszult eddig 74 ezren hagyták el az ENSZ adatai szerint. A világszervezet arra készül, hogy a tél és az egyre szűkösebbé váló források miatt
több mint egymillióan kényszerülhetnek távozni a városból.