900 Lufthansa járat nem indul el a pilóták újabb sztrájkja miatt

Lufthansa pilótasztrájk, Németország
Parked Lufthansa planes at the airport in Frankfurt am Main, Germany, 23 November 2016. Lufthansa pilots began a 2-day strike during the night of 22-23 November. Photo: Arne Dedert/dpa
Vágólapra másolva!
A légitársaság valamennyi Németországból induló járatát törölték - közölte a cég. 
Vágólapra másolva!

A sztrájék érinti a budapesti járatokat is, azokat is törölték.

Forrás: bud.hu

A pilóták szakszervezete, Vereinigung Cockpit (VC)

éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér

a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság pilótáinak.

A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl.

A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan.

A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

Csütörtökön állhat helyre a menetrend

A Lufthansa tájékoztatása szerint a menetrend fokozatosan áll helyre, így csütörtökön még 40 járat kimarad, de az öt Budapest-München és a négy Budapest-Frankfurt járat közlekedik majd.

A pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cokcpit - VC) munkabeszüntetése miatt szerdán 890 járat marad ki, ami 98 ezer utazót érint. Az előző héten kezdett sztrájk hat napja alatt 4461 járatot kellett törölni, ami több mint 525 ezer utazót érint.

A VC és a munkaadó továbbra sem egyezett meg a béremelésről, de a szakszervezet egyelőre nem jelezte, hogy folytatja a sztrájkot, amelyet a légitársaság más munkavállalói egyre nagyobb nyugtalansággal szemlélnek. A földi személyzet üzemi tanácsa szerdán demonstrációt tartott a Lufthansa Csoport bázisán, a frankfurti repülőtéren, felhívásukban a sztrájk befejezésére és munkaügyi közvetítő bevonására szólították fel a pilóták érdekképviseletét. A tüntetésen több százan vettek részt.

A Bild című lap szerdán a vállalatcsoport menedzsmentjétől származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy

a sztrájk 75 millió euró bevételkiesést okozott,

és érezhetően visszaestek miatta a foglalások.