Helyére került az új csernobili szarkofág

Az egykori Szovjetunió leghátborzongatóbb helyei csernobil otthon
Vágólapra másolva!
Az 1986-ban felrobban 4-es reaktorblokk teljes egészét magába foglaló szerkezet mától 100 évig hivatott megvédeni a világot a csernobili atomerőműből máig is áradó atomszennyezéstől.
Vágólapra másolva!

Több mint két hétbe telt, mire a hangárszerű monstrumot az erre a célra készített sínpályán a helyére tolták a korábbi betonszarkofágtól 327 méterre lévő építési területről.

A 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, 36 ezer tonnás acélszerkezet az egész sérült energiablokkot befedi

– adta hírül a RIA Novosztyi.

Az új szarkofág építési munkálatait 2011 áprilisában kezdték meg. Magának a hangárnak az építése 1,5 milliárd euróba került. Ám az 1997-ben kidolgozott Fedél elnevezésű projekt az elmúlt közel 20 év során 2,15 milliárdot emésztett már fel. A költségekhez jelentős mértékben járult hozzá az Európai Unió, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank, számos európai ország, továbbá Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Japán is.

A szarkofág új korszakot nyit a reaktorbaleset következményeinek felszámolásában.

A világ legnagyobb hangárján belül végre hozzáfoghatnak a korábbi betonszarkofág, a romos energiablokk, valamint a sérült reaktor elbontásához. Mindezt úgy végezhetik el a szakemberek, hogy a helyszínt jelenleg borító, illetve a bontási munkálatok során keletkező több tonnányi radioaktív por nem kerül ki a légkörbe.

Csernobil, háttérben az épülő acélhangár Forrás: Vikipédia

A videón látszik, hogyan csúztatták a sérült reaktor fölé az óriái hangárt.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. A baleset nyomán több mint 200 ezer négyzetkilométernyi terület vált sugárszennyezetté.