Egyre durvább a mexikói drogháború

mexikó drog háború
JUAREZ, MEXICO - MARCH 26: Police gather at an early morning murder, one of numerous murders over a 24 hour period, on March 26, 2010 in Juarez, Mexico. Secretary of State Hillary Rodham Clinton, Defense Secretary Robert Gates, and Homeland Security Secretary Janet Napolitano all visited Mexico on March 23 for discussions centered on Mexico's endemic drug-related violence. The border city of Juarez, Mexico has been racked by violent drug related crime recently and has quickly become one of the most dangerous cities in the world to live. As drug cartels have been fighting over ever lucrative drug corridors along the United States border, the murder rate in Juarez has risen to 173 slayings for every 100,000 residents. President Felipe Calderon's strategy of sending 7000 troops to Juarez has not mitigated the situation. With a population of 1.3 million, 2,600 people died in drug-related violence last year and 500 so far this year, including two Americans recently who worked for the U.S. Consulate and were killed as they returned from a children's party. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába harcol már 10 éve a hadsereg is a drogkartellek ellen Mexikóban. Ez csak arra volt jó, hogy a legnagyobb bűnszervezetek megerősödjenek. 
Vágólapra másolva!

Manzanillo és a környező Colima állam nem is olyan régen még a fekete homokos tengerpartjairól, a citromfáiról és szunnyadó vulkánjáról volt híres. Az elmúlt években azonban új címet kapott:

Mexikó gyilkos fővárosa

- olvasható a Guardianen. Az idei év első 9 hónapjában 434 gyilkosság történt a 700 ezres lélekszámú államban.

Helyszínelés egy gyilkosság után Forrás: AFP/2010 Getty Images/Spencer Platt

A kicsiket gyengítette, de a nagyokat erősítette

A gyilkosságok az országot elárasztó legújabb erőszakhullám részei.

A bűnszervezetek erőviszonyai most rendeződnek át,

és ebben a folyamatban kulcskérdés, hogy ki tudhatja magáénak az ország nyugati partjának egyik legnagyobb kikötőjét, a manzanillóit.

Tíz éve már, hogy a mexikói hadsereg is küzd a kartellekkel, de a háború eddig nem vezetett eredményre. A drogkereskedelem továbbra is virágzik, a közbiztonság pedig továbbra is rossz. A belső háború csak bizonyos bűnszervezeteket gyengített meg, vagy zavart szét.

A piac tehát a megmaradt kartellek között oszlott fel, ők pedig így erősebbek lettek, mint valaha.

Colimában a két legerősebb kartell csap össze nap mint nap: a rácsok mögött ülő Joaquin El Chapo Guzman, vagyis a Köpcös vezette Sinaloa, és a spanyol gyökerű CJNG.

„A legtöbb kartell meggyengült, a Sinaloa és a CJNG a legerősebbek" - mondta Mike Vigil, a kábítószerekkel foglalkozó hatóság korábbi ügynöke.

A legfontosabb csatamező

A CJNG bázisa a Colimával szomszédos Jalisco államban van, de Manzanillón keresztül viszik be Ázsiából a metamfetamin gyártásához szükséges vegyi anyagokat.

Ők számítanak az ország legdinamikusabban fejlődő bűnszervezetének.

A Sinaloa tavaly (miután Guzman megszökött a börtönből) tűzte ki a zászlaját Colimában. Ezt a Facebookon is bejelentették.

Közben Guzmant ismét elkapták. Jelenleg arra vár, hogy kiadják őt az amerikaiaknak. Közben az alvilágban zajlik az átrendeződés, és Colima az egyik legfontosabb csatamező.

A furcsa emberrablás

Ennek a háborúnak a része volt, amikor nyáron 6 embert (köztük Guzman fiát) elraboltak egy Puerto Vallarta-i étteremből Jalisco államban. A hatóságok a CJNG-t gyanúsították, mondván, ki akarják használni a rivális vezér kényszerű távollétét.

A Köpcös elfogása Forrás: NurPhoto/Pedro Mera/Xinhua/Photoshot/

De az ifjabbik Guzmant pár héttel később elengedték, és egyre több olyan hír keringett, hogy a letartóztatása nem is gyengítette annyira meg a Sinaloát.

Fő erősségük az erőszak

„A CJNG egyre terjeszkedik, de közelében sincsenek a Sinaloa hatalmának" - mondta Miguel Angel Vega, a Riodoce újságírója. A CJNG rengeteg korrupt rendőrrel tartja a kapcsolatot, de a fő erejük az erőszakosságuk.

A csoport akkor került először a figyelem középpontjába, amikor 2011-ben 35 holttestet hagytak egy híd alatt a keleti parton fekvő Veracruzban. Akkor még Zeta-ölők volt a nevük, mert a Zeta (vagy Los Zetas) nevű kartell levadászására specializálódtak.

Tavaly a szervezet emberei tüzet nyitottak egy rendőrkonvojra, megölve 15 embert, és még egy helikoptert is lelőttek.

A gyilkosságok 90 százaléka írható a szervezett bűnözés számlájára, és 84 százaléka köthető kábítószerügyletekhez - mondta Felipe de Jesus Vazquez államügyész. A helyi újságírók szerint azért tombol az erőszak, mert nincs egy mindent uraló nagyfőnök az alvilágban.

- mondta az egyik riporter. Vannak, akik szerint az lenne a megoldás, hogy a hatóságok győzelemre segítik az egyik harcoló felet, de a riporter szerint az sem hozna békét.