Ferenc pápa Írországba látogat jövő nyáron

FERENC pápa egyházi vezető FOTÓ FOTÓTÉMA integet Közéleti személyiség foglalkozása pápa profilból SZEMÉLY
Czestochowa, 2016. július 28. Ferenc pápa pápamobiljáról köszönti a híveket a czestochowai szabadtéri szentmiséje előtt 2016. július 28-án, az ötnapos lengyelországi zarándoklatának második napján. (MTI/EPA/Grzegorz Michalowski)
Vágólapra másolva!
Írországba látogat jövő augusztusban Ferenc pápa. Az országban negyven éve nem járt katolikus egyházfő, az írek és a Vatikán viszonya mélypontra jutott az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Közel negyven év óta először látogat katolikus egyházfő Írországba - jelentette be hétfőn Enda Kenny ír kormányfő. A jelek szerint ugyanakkor Ferenc lesz az első pápa, aki Észak-Írországba látogat.

Ferenc pápa Észak-Írországba is ellátogat Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

Az argentin születésű egyházfő a Vatikánban megerősítette az ír miniszterelnöknek, hogy 2018 augusztusában Írországba látogat. Enda Kenny látogatása a pápai állam és Írország közötti viszony nehéz éveit volt hivatott lezárni.

II. János Pál, mint Antikrisztus

A néhai II. János Pál pápa 1979-ben járt Írországban, de a protestáns lojalisták és a katolikus nacionalisták közötti erőszak miatt nem látogathatott el Észak-Írországba.

A néhai Ian Paisley, a leghíresebb északír protestáns lelkész annak idején

Antikrisztusnak nevezte János Pál pápát.

Az 1998-as húsvéti megállapodás után azonban megváltoztatta álláspontját, elfogadta a tartomány miniszterelnöki tisztét, és beleegyezett, hogy megosztja a hatalmat egykori katolikus ellenfeleivel.

Utóda a tartományi miniszterelnöki székben, Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt elnöke közölte, hogy

Hozzátette azonban, hogy a meghívólevelet a brit külügyminisztériumnak kell elküldenie.

Közelíti az egyházat az emberekhez

Kenny, aki 2011-ben még a Vatikán "funkciózavarát" és "a való világtól elszakadt, elitista és narcisztikus jellegét" ostorozta, most jelezte, hogy véleménye szerint Ferenc pápa, aki a katolikus család IX. világtalálkozóján vesz részt Dublinban, Észak-Írországba is elutazik.

Szüksége lesz a helyi hatóságok meghívására, és a brit kormány legalább hallgatólagos beleegyezésére.

- mondta Kenny. "Szándékosan közelíti az egyházat az emberekhez, különösen a szegényekhez és a kisemmizettekhez".

2011-ben mélyponton volt a kapcsolat

Az ír katolikus egyház valamikori befolyása politikai és társadalmi ügyekre az elmúlt években alaposan megcsappant a papi pedofíliával kapcsolatos botrányok miatt. 2011-ben Dublin megdöbbentette a Vatikánt, amikor

bezárta a szentszéki nagykövetségét,

ami miatt a mélypontra zuhantak a vatikáni állam és Írország közötti kapcsolatok.

Előzőleg nagy vita volt amiatt, hogy az ír egyház elhallgatott gyermekmolesztálási eseteket. Írország az egyetlen nagyobb katolikus hagyományú ország volt, amelynek nem volt a Vatikánban nagykövetsége, amelyet végül 2014-ben nyitottak meg újra.