Obama nem megy el Castro temetésére

politics Horizontal US President Barack Obama boards Air Force One at Andrews Air Force Base for a trip to Europe and South America November 14, 2016 in Maryland. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Sem Barack Obama, sem alelnöke, Joe Biden nem vesz részt Fidel Castro temetésén. Az elnök korábban azt írta a kubai politikus halálhírére reagálva, hogy majd a történelem ítéli meg a munkásságát.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök nem lesz jelen Havannában Fidel Castro temetésén.

Barack Obama nem megy el Fidel Castro temetésére Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest jelentette be helyi idő szerint hétfő este, hogy sem az elnök, sem az alelnök nem utazik Kubába, Fidel Castro temetésére.

A két nép hasznára vált a nyitás

Earnest szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte ezt. Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy vajon a kormányzat más tisztségviselője, például John Kerry külügyminiszter jelen lesz-e a búcsúztatáson, akkor a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Viszont hozzátette: "nem szeretném, ha ebből azt a következtetést vonnák le, hogy John Kerry fontolóra vette a részvételt".

Leszögezte azt is: amint további információk lesznek arról, hogy képviseli-e valaki az amerikai kormányzatot, azonnal nyilvánosságra hozzák őket.

A sajtótájékoztatón Ernest ugyanakkor

erőteljesen védelmébe vette a kormányzat Kubával kapcsolatos úgynevezett nyitási politikáját.

Hangsúlyozta, hogy a közeledés Kubához mind az amerikai, mind a kubai népnek egyaránt "hasznára vált".

Kennedy lánya ott lesz

Obama elnök Fidel Castro halála után kiadott közleményében azt hangsúlyozta:

A közlemény republikánus politikusok heves bírálatának kereszttüzébe került. Ileana Ros-Lehtinen, floridai republikánus képviselő, aki maga is Havannában született és gyermekkorában emigrált az Egyesült Államokba, közleményben ítélte el Obamát és a világ más vezető politikusait is, amiért a haláleset után nem Fidel Castrót elítélő nyilatkozatot tettek közzé.

Donald Trump, megválasztott elnök például szombaton Twitter-bejegyzésében azt írta:

aki csaknem hat évtizeden keresztül elnyomta a saját népét, és hozzátette, hogy azt reméli, Castro halála a kubai amerikaiakat "reménységgel tölti el, hogy egy napon a szabad Kubába látogathatnak majd".

Amerikai sajtóhírek szerint Caroline Kennedy, a néhai Kennedy elnök lánya, aki jelenleg az Egyesült Államok Japánban akkreditált nagykövete, várhatóan részt vesz Castro temetésén.

Újraindultak a repülőjáratok

Hétfőn délelőtt - a korábbi bejelentéseknek megfelelően - megindultak a rendszeres repülőjáratok az Egyesült Államok és Kuba között. Az American Airlines Miamiból, míg a JetBlue New Yorkból indította járatát. Mindkét repülő a havannai nemzetközi repülőtéren szált le.

December elsejétől az American Airlines Miamiból napi négy járatot, az észak-karolinai Charlotte városából pedig napi egy járatot indít Havannába, és december első napjától a Delta és a Frontier légitársaságok is közvetlen járatot indítanak Kubába Miamiból, Atlantából és Los Angelesből. A JetBlue - szintén december elsejétől - Orlandóból és Fort Lauderdale-ből is napi járatot üzemeltet.