Hazaárulással gyanúsítják a volt ukrán elnököt

VERTICAL Ukrainian opposition leader and the presidential candidate Viktor Yanukovich attends a service in the Kiev-Pechersk Lavra church in Kiev on January 16, 2010, prior to the presidential election in Ukraine on January 17. Pro-Russia politician Vikto
Viktor Janukovics
Vágólapra másolva!
Hazaárulással gyanúsította meg hétfőn az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt Jurij Lucenko főügyész.
Vágólapra másolva!

Egy kijevi kerületi bíróság hétfőn videokonferencia révén hallgatta meg tanúként Janukovicsot öt volt rohamrendőr elleni perben, akiket azzal vádolnak, hogy 2014 februárjában részt vettek tüntetők megölésében. Az exállamfő a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu egyik bírósági tárgyalóterméből tanúskodott, az ukrán főügyész pedig kihasználta az alkalmat, hogy tudassa vele: hazaárulással gyanúsítják.

Viktor Janukovics Forrás: AFP/Pool/Andrei Mosienko

Lucenko kijelentette, hogy mivel Janukovics külföldön tartózkodik, rejtőzködik az ukrán igazságszolgáltatás elől, szóban kell közölnie vele, hogy mivel gyanúsítja a főügyészség.

A Lucenko által ismertetett gyanú szerint Janukovics Oroszországban tartózkodva elárulta a hazáját, megsértette az ukrán alkotmányt, együttműködött Moszkvával Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésében, határai megváltoztatásában, írásos nyilatkozatban kérte továbbá Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse be az orosz hadsereget Ukrajna területén - jelentette ki a főügyész.