A kubai ellenzék felfüggeszti akcióit a gyász idejére

Horizontal
View of the facade of the Cuban national library with the Cuban flag at half mast and a picture of Cuban revolutionary leader Fidel Castro at the Revolution Square in Havana, on November 27, 2016, two days after he died aged 90. Cuban revolutionary icon Fidel Castro died late November 25 in Havana, his brother, President Raul Castro, announced on national television. Castro's ashes will be buried in the historic southeastern city of Santiago on December 4 after a four-day procession through the country. / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
A kubai disszidensek felfüggesztették szokásos megmozdulásaikat, hogy ne sértsék meg "a kubai forradalom atyja", Fidel Castro pénteki halála miatt elrendelt nemzeti gyászt, s hogy a hatóságok ne vádolhassák őket provokációval.
Vágólapra másolva!

Berta Soler, az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy csoportjuk

most első ízben lemondta szokásos vasárnapi tiltakozó sétáját,

jeleként annak, hogy tiszteletben tartják a 90 évesen elhunyt "Comandante" tiszteletére meghirdetett kilencnapos gyászt.

Félárbócon a kubai lobogó a havannai nemzeti könyvtár előtt, melyet hatalmas Castro-kép díszít Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A csoport 2003-ban alakult annak a 75 ellenzéki aktivistának a feleségéből és hozzátartozóiból, akiket akkor egy letartóztatási hullám nyomán bebörtönöztek. Az érintettek azóta kiszabadultak, többségük 2010-ben, miután az egyház közbenjárására kegyelmet kaptak.

A diktátor halálát meg kell ünnepelni

Döntésük ellenére Berta Soler nem rejtette véka alá ellenszenvét, amelyet a volt kubai vezető iránt érez, aki sohasem habozott keményen fellépni az általa árulóknak, zsoldosoknak vagy élősködőknek minősített emberekkel szemben.

- jelentette ki az asszony az AFP-nek.

A szigetország keleti részén fekvő Santiago de Cubában, ahol jövő vasárnap végső nyugalomra helyezik Fidel Castro hamvait, szintén felfüggesztették tevékenységüket az ellenzék tagjai.

"Nyugton fogunk maradni, akkor is, ha ő a fő felelős Kuba siralmas állapotáért és a politikai jogok hiányáért" - mondta a hírügynökségnek José Daniel Ferrer neves másként gondolkodó és volt politikai fogoly. Arról is beszélt, tartani lehet tőle, hogy bármilyen tüntetést a részükről megtorolnának a kubai hatóságok.

Marta Beatriz Roque, a 2003-as "fekete tavasz" egyetlen női bebörtönzöttje is úgy nyilatkozott, hogy a gyász idején tartózkodni fog minden kihágástól.

A gyász időszakának leteltével leteltével azonban újra felveszik a harcot a jelenleg Raúl Castro vezette kubai kommunista rezsimmel szemben.

Ünnepeltek Miamiban

A Miamiban élő kubaiak vasárnap tovább ünnepelték Fidel Castro halálát. Castro képével és kubai zászlókkal vonultak az utcára, a kubai nemzeti himnuszt énekelték, sírtak és nevettek, táncoltak és egymást ölelgették. "Castro halála a velünk történt szörnyűség végét jelenti" - idézte az egyik ünneplőt a The New York Times vasárnapi helyszíni riportja.

Az amerikai kubaiak több hullámban érkeztek az Egyesült Államokba, s elsöprő többségük Floridában telepedett le, Miamiban az egyik negyedet "Kis Havannának" nevezik. Az érkezők átalakították a város arculatát, s Miami nem hivatalosan ugyan, de kétnyelvű város lett: az angol mellett a spanyolt is majdnem mindenki beszéli.

Még 1981-ben létrehozták az Országos Kubai Amerikai Alapítványt, amelynek az Egyesült Államok belpolitikájára is nagy befolyása van. A választásokon általában a republikánusokat támogatják, akik ellenzik a megbékülést a kommunista Kubával. Idén két ismert, kubai gyökerű republikánus politikus is indult az elnökjelöltségért: Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor. Mindketten kubai bevándorlók gyermekei.