Gyújtogatás okozta a hatalmas izraeli erdőtüzeket

fire Horizontal
Israeli security forces and volunteers help firefighters battle to control a fire that broke out in the Israeli town of Nataf, west of the Arab Israeli town of Abu Ghosh, along the border with the occupied West Bank on November 25, 2016. Foreign firefighting planes helped Israel tackle a wave of wildfires that have forced tens of thousands to flee their homes, as police announced a dozen related arrests. Prime Minister Benjamin Netanyahu said Israel had also accepted pledges of support from Arab neighbours Jordan and Egypt, though the two governments declined to comment. / AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI
Vágólapra másolva!
Egy, az al-Kaidához köthető palesztin csoport bejelentette: ők okozták a hatalmas tüzet Haifában, amely miatt tízezreknek kellett elmenekülniük otthonukból. Benjamin Netanjahu miniszterelnök is terrortámadásról beszél. Eddig 22 embert tartóztattak le.
Vágólapra másolva!
Tűz Haifa közelében Forrás: MTI/AP/Ariel Schalit

Kedden kezdtek el terjedni az erdőtüzek az egész országban. Erdők, bozótok, parkok égtek, majd, ahogy terjedt a tűz, egyre több embert kellett kitelepíteni. Két börtönt is ki kellett üríteni.

Összesen 220 helyen keletkezett tűz az országban.

A jeruzsálemi tűzoltók szóvivője, Asaf Avres a Jediót Ahronótnak azt mondta: 23 éve tűzoltó, de soha nem volt még ilyen hete, félelmetes volt.

Gyújtogatás okozta a tüzek többségét Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Egy Beit Meirben lakó férfi azt mesélte a New York Timesnak, hogy éjszaka a szomszédaik dörömböltek az ajtón, hogy menekülni kell. Az utat azonban elzárta a tűz, meg kellett várniuk, amíg a tűzoltók megtisztítják. Videót is készített a menekülésről.

Hamar kiderült, hogy

a tüzek többségét gyújtogatás okozta.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter azt mondta, bizonyítékokat is találtak: az egyik északi tűznél például benzint locsoltak, hogy gyorsabban terjedjen. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint terrortámadás történt, azt mondta: a felelősök meg fogják fizetni ennek az árát.

A Times of Israel olyan biztonsági kamerás felvételt is szerzett, amelyen gyújtogatók látszanak.

Beit Meirnél pedig a tűzoltók beszéltek arról a Háárec szerint, hogy

gyújtogatókat láttak menekülni.

Eddig 22 embert fogtak el, akik közül nyolcat később elengedtek.

Egy, az al-Kaidához köthető palesztin szalafista terroristacsoport, a Maszadat al-Mudzsahidín már be is jelentette, hogy ők okozták a tüzeket. Bizonyítékokkal ugyanakkor nem szolgáltak.

220 helyen keletkezett tűz Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Boaz Ganor, az International Institute for Counter-Terrorism igazgatója a Jerusalem Postnak azt mondta: terrorista csoportok már régóta élnek ezzel a módszerrel, nem csak Izraelben. 2012-ben például az arab-félszigeti al-Kaida angol nyelvű magazinja

arra biztatta a terrorszervezet követőit, hogy gyújtsanak erdőtüzeket Amerikában.

Még útmutatót is adtak, hogy ez hogyan lehet hatékony. Ő is és más elemzők is ugyanakkor arról beszélnek, hogy egyelőre nem szabad eltúlozni ennek jelentőségét.

Több tízezer embernek kellett menekülnie Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Muammar Awad

Joram Halevi jeruzsálemi rendőrfőnök a katonai rádióban arról beszélt: biztos, hogy voltak gyújtogatók, de a tűz azért terjedt ennyire, mert a hosszú száraz időszak miatt megfelelőek voltak a körülmények is.

A tűz által legsúlyosabban érintett Haifában, Izrael harmadik legnagyobb városában mostanra már sikerült kontrollálni a tüzet, a lakók lassan hazamehetnek. Jona Jakov polgármester szerint

60 ezer embert kellett kitelepíteni,

26-an kerültek kórházba, többségük füstmérgezés miatt. 6-700 ház égett le.

Ugyanakkor még mindig újabb és újabb helyeken keletkezik tűz: utoljára Jeruzsálem közelében, ahonnan egy faluból több száz embert kellett kimenekíteni, valamint az ország északi részén, Galileában gyulladt ki a bozót.

A mostani 2010 óta a legsúlyosabb tűzvész Izraelben. Akkor a tűz négy napig tartott, és több mint 40-en haltak meg.