Meglepte a novemberi hó a tokióiakat

Vágólapra másolva!
Több mint 50 éve havazott utoljára novemberben a japán fővárosban. Az időjárási feljegyzések 141 évvel ezelőtti kezdete óta először történt meg, hogy a leesett hó meg is maradt. A havazás kisebb fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben, és erősen megnövelte az áramfogyasztást.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál 40 nappal korábban esett le csütörtök reggel az első hó a japán fővárosban és környékén. Tokióban 54 éve - 1962 óta - nem volt példa arra, hogy már novemberben szállingózzanak a tél első hópelyhei.

A feljegyzések 1875-ös kezdete óta nem fordult elő Tokióban, hogy a novemberben lehulló hó meg is maradjon a talajon.

Bár a hajnal óta szállingózó hó a legtöbb helyen nem maradt meg, Tokió nyugati negyedeit azonban vékony fehér lepel borította be a fagyponthoz közeli hőmérséklet miatt, és a meteorológusok azt jósolták, hogy helyenként akár két centiméter hó is hullhat.

A szokatlanul korai hóesés kisebb késéseket okozott a reggeli vasúti csúcsforgalomban. A hideg miatt sokan bekapcsolták a fűtést is, ami csúcsra járatta az áramfogyasztást. Havazott más japán városokban, például Jokohamában és Ucunomijában is. Japán keleti hegyeit már 15 centiméteres hó borítja, a Hokkaidó szigetén fekvő Kuccsan városában pedig 34 centi vastag a hótakaró.