Moszkva ellenlépéseket ígért, ha az EU korlátozza a propagandát

Vágólapra másolva!
Az orosz külügy szerint ha gyakorlati lépések is követik az Európai Parlament orosz propagandát elítélő határozatát, akkor Moszkva ellenlépéseket fog tenni.
Vágólapra másolva!

Moszkva bízik benne, hogy nem követik az orosz tömegtájékoztatási eszközök tevékenységét korlátozó gyakorlati lépések az Európai Parlamentnek a harmadik országok propagandájával szembeni fellépés szükségességéről hozott határozatát, mert ha igen, ellenintézkedéseket fog hozni - figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő november 24-ei, csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

- mondta.

Putyin szerint a demokráciaelképzelés leépülése

Vlagyimir Putyin elnök szerdán a demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének megnyilvánulásaként értékelte az EP-nek az orosz dezinformációs kampány és propaganda elleni fellépés szükségességéről hozott határozatát.

Az orosz sajtó nehezményezte

Az európai testület döntése komoly visszhangot keltett az orosz sajtóban is. Kormányközeli médiumok kommentárjai nehezményezték, hogy a határozat egy lapon említette Moszkva és az Iszlám Állam propagandatevékenységét.

Hírmagyarázók párhuzamot véltek felfedezni az EP fellépése és aközött, ahogyan a Szovjetunióban zavarták a nyugati rádiócsatornák adását.

A TASZSZ hírügynökség a határozattal kapcsolatban rámutatott, hogy azt a 756-ból jelenlévő 691 EP-képviselő közül 304 szavazta meg, 179 nemmel voksolt, 208 pedig tartózkodott.

Fel kell lépni a propaganda ellen

Az EP szerdán határozatot fogadott el harmadik országok - köztük Oroszország -, valamint a dzsihadista terrorszervezetek propagandája elleni harcról.

A dokumentum szerint az orosz kormány agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját

a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók. Az állásfoglalás az orosz propaganda eszközei között említi az orosz RT televíziót, a Szputnyik hírügynökséget, valamint a Russzkij Mir (magyarul: orosz világ) alapítványt és a Roszszotrudnyicsesztvo szövetségi ügynökséget is.