Az Európai Parlament befagyasztaná a törökök csatlakozását az EU-hoz

Vágólapra másolva!
Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel csütörtöki plenáris ülésén megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament, amire a képviselők szerint a júliusi török puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi ülésen 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el a hatpárti indítványt, amelynek benyújtói között ott volt az uniós parlament négy legnagyobb képviselőcsoportja, a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció.

Jogilag nem kötelez

A képviselők elítélték a törökországi jogsértéseket, azonban

hangsúlyozták töretlen elkötelezettségüket amellett, hogy Ankara továbbra is erős szálakkal kötődjön az EU-hoz.

Ugyanakkor leszögezték, hogy a török csatlakozási folyamat végét kellene jelentenie annak, ha Ankara végül visszaállítja a halálbüntetést.

Az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.

Török miniszterelnök: Az EU-nak dönteni kell

Az Európai Unió vezetőinek fel kell emelniük hangjukat az Európai Parlament állásfoglalása ellen, amelyben a testület Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel - hangsúlyozta Binali Yildirim török miniszterelnök csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint a török-EU kapcsolatok már meglehetősen nehézkessé váltak. Mint fogalmazott: Európa biztonsági szempontból egyfelől nélkülözhetetlennek tartja Törökországot, másrészt a mostani határozattal is ellentmondásba kerül önmagával. Yildirim nyomatékosította:

a közösségnek el kell döntenie, hogy Törökországgal vagy anélkül alakítja a jövőre vonatkozó terveit.

Az Európai Unió 1999-ben ismerte el hivatalosan Törökország csatlakozási kérelmét, a tárgyalások pedig 2005-ben kezdődtek meg.