Már 2500 eurót adnak annak, aki önként hazamegy

Calais menekültek
Migrants walk with suitcases on a road during the full evacuation of the "Jungle" camp in Calais, northern France, on October 25, 2016. French authorities began on October 24, 2016 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. Migrants lugging meagre belongings boarded buses taking them away from Calais' "Jungle" under a French plan to raze the notorious camp and symbol of Europe's refugee crisis. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
A francia bevándorlási és integrációs hivatal 2500 euróval (775 ezer forinttal) támogatja azokat a migránsokat, akik önként elhagyják Franciaországot, és hazatérnek a származási országukba - adta hírül a France2 közszolgálati televízió híradója.
Vágólapra másolva!

Az önként hazatérőknek járó segély mindig is létezett Franciaországban. A 650 eurós összeget a calais-i migránstábor felszámolásával párhuzamosan októberben 350 euróval megemelte a kormány, s novemberben további 1500 eurós rendkívüli emelést jelentett be.

A 2500 eurós összeget csak az

a nem uniós külföldi állampolgár kaphatja meg, aki 2016. december 31. előtt elhagyja az országot,

és belegyezik abba, hogy a francia kormány egy éven át figyelemmel kísérje a visszailleszkedését a hazájában.

Calais Forrás: AFP/Philippe Huguen

"Az intézkedés jelentős garancia arra, hogy az emberek ösztönzést találjanak a visszailleszkedésre a hazájukban, és ne kerüljenek ismét életveszélybe azzal, hogy embercsempészekre költenek hatalmas összegeket" - mondta Didier Leschi, a bevándorlási és integrációs hivatal igazgatója a francia köztévében.

Az afgánokban bíznak

Az intézkedéssel a francia hatóságok olyan illegális bevándorlókat szeretnének hazautazásra bírni, akiknek elutasították a menedékkérelmét, illetve gazdasági bevándorlóknak számítanak. A hivatal vezetője szerint elsősorban az afgán állampolgárokat érdekelheti a lehetőség. Közülük tavaly 19-en, idén pedig 400-an fogadták el, hogy a támogatásért cserébe önként hazautaznak.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal

idén eddig 3051 migráns önkéntes hazautaztatását szervezte meg,

és arra számít, hogy a jelentős emelésnek köszönhetően az év végéig idén 4500-an hagyják el Franciaországot.

Franciaország sokáig nem számított a migránsok célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb migránsáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők elhelyezésére, illetve annak elérésére, hogy azok, akiknek elutasították a kérelmét, ténylegesen elhagyják az országot.