Erdogan szerint a török-görög határ nincs kőbe vésve

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Erdogan török elnök azt mondta, nem szentírás a Törökország határait meghatározó lausanne-i szerződés, párbeszédet kell róla nyitni. Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök szerint Athén senkinek sem engedi meg a kapcsolatok alapjának megkérdőjelezését.
Vágólapra másolva!

Ankara újabb provokatív nyilatkozatai az Égei-tengeren húzódó görög-török határral kapcsolatban felbőszítették az athéni kormányt.

- jelentette ki november 23-án, szerdán Aléxisz Cíprasz görög kormányfő.

A parlamenti frakciója előtt beszédet mondó görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfő előző napi kijelentésére reagált.

Nem szentírás

Erdogan ugyanis egy ankarai beszédében megkérdőjelezte az 1923-ban Lausanne-ban kötött szerződést, amely Törökország és a környező államok viszonyát rendező alapdokumentumnak számít.

- mondta a török elnök. Erdogan hozzáfűzte, hogy tiszteletben tartja a dokumentum érdemeit, ugyanakkor párbeszédet kell indítani a benne foglaltakról.

Az I. világháború után írták alá

A török államfő a lausanne-i szerződést korábban is bírálta, különösen amiatt, hogy néhány égei-tengeri sziget Görögországhoz került. A szerződést 1923-ban kötötték az első világháború győztes hatalmai a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk által vezetett török kormányzattal. A dokumentum egyebek mellett kijelölte Törökország jelenlegi keleti és nyugati határait.