A Lufthansa-pilóták még egy nappal megtoldják a sztrájkot

Lufthansa STRIKE
A Lufthansa Airbus 320-200 in Duesseldorf, Germany, 22 November 2016. Some 30 flights are expected to be cancelled on Wednesday in the wake of pilots' decision to strike. An arbitration court ruled against an application submitted by the aviation concern for an injunction against the strike. Photo: Marcel Kusch/dpa
Vágólapra másolva!
November 25-re is sztrájkot hirdetett a Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, így az eredetileg egynaposra tervezett sztrájk háromnapos lehet. A szakszervezet szerint a légitársaság vezetésétől nem kaptak olyan ajánlatot, ami jó tárgyalási alap lenne.
Vágólapra másolva!

November 24-e, péntekre is egész napos sztrájkot hirdetett a Lufthansa német légitársaság pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC). Az érdekképviselet szerdai közleménye szerint sztrájkfelhívásuk a rövidtávú - belföldi és európai - járatokra vonatkozik. A szerdán kezdett, eredetileg 24 órásra tervezett, majd csütörtökre is kiterjesztett munkabeszüntetést azért folytatják, mert

a bérek emeléséről.

A cég tárgyalóasztalhoz hívja a pilótákat

A Lufthansa a bejelentésre reagálva ismét felkérte a szakszervezetet, hogy fogadja el a munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, mert

Hozzátették, hogy pénteken a hosszú távú, interkontinentális járatok közlekednek majd.

Magyarországi járatokat is érint

A VC sztrájkjának első két napjára nagyjából 1800 járatot töröltek a Lufthansa menetrendjéből, ami mintegy 215 ezer utazót érint.

Kimarad valamennyi szerdai és csütörtöki budapesti járat is,

de a szerdai Debrecen-München járatot nem kellett törölni.

A pénteki rendkívüli menetrendet csütörtök délig véglegesítik. A társaság azt kéri az utazóktól, hogy tájékozódjanak járatukról a Lufthansa honlapján.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A pilóták 3,7 százalékos béremelést akarnak

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának.

A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl.

A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan. A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

A nyugdíjazási rendszeren is változtatnának

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a menedzsment költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa vezetésével. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

2015-ben bíróság vetett véget a sztrájknak

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek, és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a diszkont üzletág működtetésének alakításában.