Iránban többé nem végzik ki a drogterjesztőket

International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking Drug Burn International Day Drug Abuse Illicit Trafficking TRAFFIC Tehran Iran CEREMONY burning SQUARE FORMAT
TEHRAN, IRAN - JUNE 26 : Iran burned at least 100 tons of illicit drugs to mark the International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking in Tehran, Iran on June 26, 2014. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Iránban az eddigi halálbüntetés helyett 25-30 év szabadságvesztés jár azért, ha valaki csekély mennyiségű kábítószerrel kereskedik - jelentette szerdán az ISNA iráni hírügynökség, miután az iráni parlament elfogadta a szankcionálás enyhítésére vonatkozó törvényt.
Vágólapra másolva!

A jogszabály jóváhagyásának előzménye, hogy egy igazságügyi vizsgálóbizottság nyáron arra az eredményre jutott, hogy

a sok kivégzés ellenére nemhogy nem csökken, hanem nő az Iránba csempészett drogok mennyisége,

miközben bővül a választék is. Ezenkívül megállapítható az is, hogy inkább az egyszerű dílerek, nem pedig a drogvezérek kerülnek az igazságszolgáltatás elé és részesülnek halálbüntetésben.

Kábítószert semmisítenek meg Iránban Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Fiatalok ezreit végezték ki

Iránban eddig szigorúan ragaszkodtak ahhoz az alapelvhez, hogy az egyszerű kábítószer-kereskedők ügye a drogbárókéval azonos elbírálás alá essen, ami miatt fiatalok ezreit végezték már ki.

Hasszán Norúzi iráni képviselő szerdán a parlamentben azt mondta, hogy az országban jelenleg ötezer 20 és 30 év közötti drogcsempész van halálsoron, és többségüket a szegénység hajszolta bele abba, hogy droggal kereskedjenek.

- hangsúlyozta Norúzi.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint Iránban tavaly 977 halálos ítéletet hajtottak végre. Az év eleje óta több mint 700 embert végeztek ki, többségüket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény és gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés miatt.