Terroristák célpontja lehet a brüsszeli karácsonyi vásár

Horizontal SOLDAT PATROUILLE DE POLICE ATTENTAT TERRORISME MESURE DE SECURITE SURVEILLANCE ET SECURITE MARCHE DE NOEL GRANDE ROUE
Belgian soldiers patrol during the opening night of the annual Christmas market on November 27, 2015 in Brussels. Belgium reduced the terrorism alert in Brussels from its highest possible level on November 26 after Prime Minister Charles Michel said the threat of a Paris-style jihadist attack was no longer as imminent. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Fennáll a terrortámadás veszélye a Brüsszel belvárosában pénteken nyíló karácsonyi vásár helyszínén az amerikai hírszerzés szerint – erősítette meg a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium a kezdődő ünnepi szezonra tekintettel kiadott figyelmeztetésében az esetleges terrorakciók miatt óvatosságra intette az Európába utazókat, de feltételezett célpontokról nem tett említést.

A belga napilap úgy tudja, hogy a tömegeket vonzó

brüsszeli karácsonyi vásár is a lehetséges célpontok között van.

Emlékeztetett azonban arra, hogy a nyilvánosságra hozott tájékoztatás szerint az amerikai hatóságoknak és hírszerző szerveknek készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk.

Tavaly is tartottak merénylettől Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Súlyos terrorfenyegetettség az ünnepek alatt

Benoit Ramacker, a belga fenyegetéseket elemző központ (OCAM) szóvivője elmondta, hogy az ünnepek alatt a hármas, "súlyos" szinten tartják a terrorfenyegetettség szintjét, amely azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős,

a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű".

Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta nem engedélyezik a szilveszteri tűzijátékot – tette hozzá.

Az idei értesülés nem az első, amely megnehezíti a több mint másfél millió látogatót vonzó belvárosi karácsonyi vásár lebonyolítását. Tavaly egy valószínűsített támadás bejelentése után napokig nem nyithattak ki az árusok – írta a napilap.

Idén is lesz miért vigyázni Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztségviselőit idézve az amerikai főbb televíziós csatornák arról számoltak be: a terroristák az ünnepi készülődés időszakára összpontosítanak Európában.

"A terroristák sokféle taktikát alkalmazhatnak, hagyományos és nem hagyományos fegyverekkel támadhatnak, hivatalos célpontokat és magánembereket egyaránt célkeresztjükbe állíthatnak" – hangzott az amerikai figyelmeztetés, amely a tervek szerint 2017. február 20-ig marad érvényben.