79 elítéltnek kegyelmezett meg Obama elnök

Barack Obama, amerikai elnökválasztás 2016
President Barack Obama addresses the nation publicly for the first time since the shock election of Donald Trump as his successor, on November 9, 2016 at the White House in Washnigton, D.C. Throughout the two-year-long election campaign, Obama has repeated a mantra that he will do all he can to ensure the peaceful transition of power. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Vágólapra másolva!
Barack Obama távozó amerikai elnök újabb 79 elítéltet részesített kegyelemben – október óta ezzel 351-re nőtt az elnöki kegyelmet kapottak száma. 
Vágólapra másolva!

A leköszönő amerikai elnök kedden újabb 79 elítéltnek adott kegyelmet, így október óta már összesen 351 elítéltet részesített kegyelemben. Az elnök egyébként eddig 1023 embert bocsátott szabadon, többet, mint az őt megelőző 11 elnök összesen.

Barack Obama elnök több kegyelmi kérvényt hagyott jóvá, mint 11 elődje összesen Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Többségüket nem erőszakos, hanem kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért ítélték börtönre.

A kegyelemben részesültek közül 342-en életfogytig tartó büntetésüket töltötték.

"Két hónapunk maradt a következő elnök beiktatásáig, és szerintem az elkövetkező hetekben az elnök ugyanilyen ütemben él majd a kegyelmi jogával" – mondta Neil Eggleston, a Fehér Ház jogi ügyekben illetékes tanácsadója.

Kapnak egy újabb esélyt

Egyik Facebook-bejegyzésében Obama elnök úgy fogalmazott: nem szolgálja az adófizetők vagy a köz biztonságának érdekeit, ha nem erőszakos bűncselekmények elkövetőit évtizedekre rácsok mögé zárják.

– vélekedett a leköszönő elnök.

A múlt héten börtönbüntetésüket töltő elítéltek családtagjai – több mint kétmillió aláírással – petíciót nyújtottak be a szövetségi igazságügyi minisztériumnak azzal a kéréssel, hogy a leköszönő elnök a hátralévő hivatali idejében gyorsítsa fel a kegyelmi kérvények elbírálását.