Kína tárt karokkal várja Törökországot

Vágólapra másolva!
Kína készségesen fogadná a NATO-tag Törökország csatlakozási kérelmét a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök lebegtetett meg.
Vágólapra másolva!

Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, inkább beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SESZ) – mondta Erdogan a hétvégén.

Peking készségesen megfontolná a csatlakozási kérelmet – idézte a Reuters Keng Su-ang kínai külügyi szóvivőt, aki emlékeztetett, hogy Törökország a szervezet régi partnere, amellyel hosszú ideje szorosan együttműködnek.

Kína különösen nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy Törökország erősítené ezt az együttműködést. Peking a Sanghaji Együttműködési Szervezet többi tagjával együtt kész komolyan megfontolni a kérelmet – mondta Keng szokásos sajtótájékoztatóján, de nem ment bele részletekbe.

Ankara 2013-ban lett a szervezet „párbeszédpartnere”. Ugyanez a státusza Fehéroroszországnak, míg Mongólia, India, Irán, Pakisztán és Afganisztán megfigyelő.