Erős földrengés volt Japánban

Japán, földrengés
Tokió, 2016. november 22. Nakamura Kodzsi, a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) földrengés-megfigyelő részlegének munkatársa szökőárhullámok erősségét ábrázoló grafikont mutat a JMA tokiói központjában 2016. november 22-én, miután 7,4-es erősségű földrengés volt Japán északkeleti partvidékén, Fukusima prefektúra partjai előtt. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Cunamiriasztást adtak ki a hatóságok Japánban, miután egy erős földrengés rázta meg Fukusima tartományt. Több hullám már elérte a partot, de a szakértők szerint akár háromméteres szökőárra is számítani lehet. A fukusimai erőműben egy időre leállt a fűtőelemeket tartalmazó medence hűtése, de később ezt sikerült újraindítani.
Vágólapra másolva!

Erős földrengés volt Japán északkeleti részén, helyi idő szerint kedden reggel.

Nakamura Kodzsi, a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) földrengés-megfigyelő részlegének munkatársa szökőárhullámok erősségét ábrázoló grafikont mutat Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Eddig komoly károkról nem érkezett jelentés a 7,3-ról 7,4-es fokozatúra módosított földmozgás után. Fukusimában a tűzoltóság közlése szerint néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek. Emellett volt egy tűzeset Ivaki város olajfinomítójában.

A hatóságok figyelmeztetést adtak ki egy esetleges tengerár miatt.

A figyelmeztetést később Ivakiról kiterjesztették Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is.

A japán meteorológusok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy

a következő néhány napban egy újabb nagy földmozgás következhet be.

A földmozgás következtében helyenként leállt a Sinkanzen gyorsvasút.

Óriási ártól tartanak

Eddig már több hullám is elérte a partot. Ezek közül a legnagyobb Szendainál 1,4 méter magas volt, máshol 80-90 centiméteresek a hullámok, de jöhetnek újabbak is.

Visszafelé folyik a Szunaosi folyó a Mijagi prefektúrabeli Tagadzsóban, miután 7,4-es erősségű földrengés volt Japán északkeleti partvidékén, Fukusima prefektúra partjai előtt Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Mijagi prefekt/-------------------

A szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy

akár háromméteres szökőárra is számítani lehet.

A hatóságok ezért arra szólították fel a lakosokat, hogy a magasabban fekvő területeken keressenek menedéket.

Leállt a hűtőrendszer

A Sinkanzen gyorsvasút helyenként leállt. A Fukusima atomerőmű fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése leállt, de Szuga Josihide , a kormány szóvivője azt mondta, hogy a

Később az erőműt üzemeltető Tepco cég azt közölte, hogy a rengés következtében valóban leállt a hűtővíz szivattyúja, de később sikerült újraindítani. A cég szerint

A Kiodo hírügynökség szerint a közeli Mijagi prefektúra atomerőműveiben nem észleltek rendellenességet.

Új-Zélandon is volt földrengés

Csupán néhány órával a japán rengés után földmozgást regisztráltak Új-Zélandon is. Az 5,4-es fokozatú földrengés epicentruma az Északi-sziget partjaitól nagyjából 70 kilométerre, mintegy 30 kilométeres mélységben volt. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés. Az országot alkotó másik nagy szigetet, a Déli-szigetet egy héttel ezelőtt rázta meg földrengés, amely két ember halálát okozta.

Gyakoriak a földrengések

A rengés központja tíz kilométeres mélységben volt a tenger alatt, Fukusima prefektúra csendes-óceáni partjai közelében.

A földmozgást érezni lehetett Tokióban is.

Japán szeizmológiailag a világ egyik legaktívabb területének számít: a 6-os erősségű földrengések húsz százaléka ezt a térséget sújtotta. Áprilisban Kumamoto prefektúra déli részén volt egy erős rengés, akkor ötven ember halt meg. 2011-ben pedig pont a mostani földrengés által is sújtott Fukusimában mintegy 18 ezren vesztették életüket egy földmozgásban.