A migrációs tapasztalatokról tárgyalt a magyar és a szerb honvédelmi miniszter

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést mindkét nép biztonsága és a jövő érdekében - mondta a dél-szerbiai Nisben Simicskó István honvédelmi miniszter. A katonai együttműködés erősítése érdekében közös hadgyakorlatokat tartanak majd a jövőben.
Vágólapra másolva!

Simicskó István a Zoran Djordjevic szerb védelmi miniszterrel folytatott megbeszélését összegezte. Mint mondta, a katonai titkosszolgálatok együttműködését kiemelkedően fontosnak minősítették, hiszen minél gyorsabban információkat kell szerezni ahhoz, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az illegális migrációval szemben.

A katonai együttműködés erősítése érdekében közös hadgyakorlatok várhatók a jövőben

- tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Elmondta, hogy már most is vannak közös képzések, de ezeket a jövőben bővíteni szeretnék. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a képzés lehetővé teszi, hogy ott szerb katonák tanuljanak, és ezt kölcsönössé szeretnék tenni.

A migráció a magyar-szerb kormányülés egyik legfonosabb témája Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Cipruson már együtt dolgoznak a magyar és a szerb katonák, és most annak lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne bővíteni, más térségekre is kiterjeszteni a magyar és a szerb erők együttműködését. Simicskó István és Zoran Djordjevic a Nisben tartandó magyar-szerb kormányülés alkalmából találkozott, a kormánycsúcs egyik témája éppen a migrációs válság lesz.