Angela Merkel maradni akar

CDU party executive ELECTION CDU Berlin Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking at a press conference after the CDU party executive meeting in Berlin, Germany, 19 September 2016. After the Berlin House of Representatives elections, the party's leading committes have come together to analyse the results. PHOTO: MICHAEL KAPPELER/DPA
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár ismét pályázik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a 2017 őszi parlamenti választáson - ezt a politikus hivatalosan is bejelentette vasárnap este Berlinben.
Vágólapra másolva!

A CDU vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy "végtelenül hosszan" mérlegelte a döntést, mert egyáltalán nem magától értetődő pártjának, hazájának és saját magának, hogy 11 év után folytatja munkáját.

Mint mondta, szeretné tovább szolgálni hazáját és pártját, akkor is, ha a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány nagyon nehéz és nagyon eltérő lesz, mint az eddigiek.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Thomas Strobl elnökhelyettes, Julia Klöckner, a CDU rajna-pfalzi elnöke és Volker Bouffier hesseni tartományi miniszterelnök a CDU berlini elnökségi ülése előtt Forrás: MTI/EPA-DPA/Kay Nietfeld

Nehéz lesz, mert erősödött a társadalom megosztottsága, és a CDU-t a jobboldalról minden korábbinál hevesebb támadások érik, miközben nem szűnik a nyomás a baloldalról sem. Eltérő pedig azért lesz, mert az "őrült sebességű" változások miatt bizonytalanná vált a világ, és válságok sorával kell egyszerre küzdeni, a digitalizáció révén pedig új környezetben kell megvívni a választási harcot.

Okos válaszok kellenek

Angela Merkel kiemelte, hogy demokratákhoz méltó hangnemben kívánja folytatni a választási kampányt, és úgy véli, pártjának jó esélye van a győzelemre, ha komolyan veszi az emberek aggodalmait, okos válaszokat ad a kihívásokra és kiáll értékei mellett.

Az eddigi eredmények közül kiemelte, hogy történelmi mélységbe süllyedt a munkanélküliség, az államháztartásban az egész ciklus alatt rendre többlet keletkezett és nem kellett emelni az adókat.

A politikus groteszknek és abszurdnak nevezte a kancellári munkája folytatásával kapcsolatban az amerikai elnökválasztás óta felfokozott várakozásokat. Senki sem tudja egyedül "jobbra fordítani a dolgokat" a világban, Európában és Németországban. A politika az érdekek egyeztetéséről, a kompromisszumokról és a "szó szerint lépésenkénti előrehaladásról" szól - mondta.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a

2021-ig tartó törvényhozási ciklus végéig vállalná a német kormány vezetését.

A menekültválság nem volt meghatározó tényező

Hangsúlyozta, hogy a menekültválság nem volt a döntését nagyban meghatározó tényezők között, és nem akar módosítani irányvonalán, ugyanolyan hozzáállással akar dolgozni a német társadalom összetartásának megőrzéséért, mint eddig.

A következő évek

legfontosabb feladatának az ország felkészítését nevezte a digitalizációval megindult átalakulásra,

amely szavai szerint a könyvnyomtatás feltalálásához vagy a gyáripar megjelenéséhez foghatóan mély, alapvető gazdasági, társadalmi és kulturális változásokhoz vezet. Így például kérdéses, hogy az ipar továbbra is képes lesz-e 20 százalékkal hozzájárulni a hazai össztermékhez (GDP) - vetette fel Angela Merkel.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közötti, a menekültválság során feszültté vált viszonnyal kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "a kölcsönösség elve alapján" Horst Seehofer CSU-elnök, bajor kormányfő nem vesz részt ugyan a CDU december 6-án kezdődő kétnapos esseni tisztújító kongresszusán, de a két párt 2017 elejére közös választási programot alkot.

Horst Seehofer üdvözölte Angela Merkel döntését, müncheni nyilatkozatában kiemelte: a testvérpárt vezetőjének elhatározása nyomán világossá vált a helyzet, a CDU és a CSU így tisztázhatja, hogy milyen témákkal indulhatnak neki együtt a választási kampánynak, és melyek lehetnek azok az ügyek, amelyekben a CSU más álláspontot képvisel.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki Zöldek részéről kiemelték: nem számítanak arra, hogy Angela Merkel bejelentésével véget ér a CDU és a CSU vitája, az utóbbi hónapok pedig megmutatták, hogy Angela Merkel már nem "verhetetlen".

Negyedszer lehet kancellár

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t, eddig nyolcszor választották meg elnöknek. A kancellári tisztségért eddig háromszor indult - 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban -, rendre el is nyerte a pozíciót, és ő a rangidős a nyugati demokráciák kormányfőinek körében.

Ha negyedszer is elnyeri a kancellári tisztséget, megelőzheti a CDU-alapító Konrad Adenauert, aki 12 évig volt kancellár, és behozhatja a csúcstartó Helmut Kohlt, aki 16 évig vezette a német kormányt.

A 62 éves politikus népszerűségét ugyan megtépázta a menekültválság, de a CDU és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU szövetségén belül nincsen alternatívája, a CSU vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök pedig az utóbbi hetekben többször jelezte, hogy pártjának fontosabb a szövetség egysége, mint a menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határa, amelynek bevezetését a CSU sürgeti, Angela Merkel pedig elveti.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a népszerűségével fizetett az ilyen képekért Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 33 százalék körül van, elmarad a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százaléktól, de így is messze a legnépszerűbb politikai erő, mintegy 10 százalékpontos különbséggel vezet a második helyezett szociáldemokrata párt (SPD) előtt.

A többség újra Merkel mellett

Egy vasárnap ismertetett kutatás szerint a lakosság 55 százaléka támogatja, hogy Angela Merkel maradjon kancellár, ami jelentős növekedés az augusztusban mért 42 százalékhoz képest.

A CDU elnöksége és választmánya a vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozáson véglegesíti a decemberi esseni kongresszusra készített határozati javaslatot, amelynek - sajtóértesülések szerint - fontos eleme, hogy a pártnak meg kell szólítania a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választókat, akik a pártrendszer hagyományos szereplőiben csalódva radikális erők felé sodródnak.

Az Iránymutatás nehéz időkben - a sikeres Németországért és Európáért című indítvány szerint vissza kell hódítani mindazon szavazókat, akik "a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket".

A többek között Donald Trump megválasztott amerikai elnök és a német politika új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a politikai spektrum szélei felé forduló választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, "nehéz időkben" abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál.