Obama: A hivatalba lépés után ítéljük meg a Trump-kormányt

politics Horizontal US President Barack Obama boards Air Force One at Andrews Air Force Base for a trip to Europe and South America November 14, 2016 in Maryland. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Meg kell várni, amíg a Trump-kormány hivatalba lép, és kialakítja politikáját, addig ne alkossanak az emberek rossz véleményt - ezt mondta Barack Obama amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) limai csúcstalálkozóján, egy fiatalokkal rendezett beszélgetésen. 
Vágólapra másolva!

- mondta szombaton Barack Obama.

Barack Obama Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Azt is mondta, hogy

zökkenőmentes lesz a hatalomátadás,

és úgy gondolja, Donald Trump az elnöki hivatalban már nem használ majd kihívó retorikát.

Azzal kapcsolatban, hogy mire számít a Trump-kormánytól Latin-Amerikával szemben, azt mondta: "Latin-Amerikával kapcsolatban nem számítok jelentősebb változásra",de hozzátette, hogy ez alól kivétel a kereskedelem.

Donald Trump ugyanis - ígérete szerint - felül akarja vizsgálni, illetve ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

Obama találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is a limai csúcson, és mindketten úgy gondolják, hogy fennmarad a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok folyamatos bővülése. A kínai elnök megköszönte Obamának, amit e kapcsolat érdekében tett nyolcéves elnöksége alatt. Elmondta, hogy a héten telefonon beszélt Trumppal, és arról beszéltek, hogy kész együttműködni leendő kormányával, továbbfejleszteni a kétoldalú és a globális kapcsolatokat.