Ferenc pápa: Nem árusítom ki a katolikus doktrínát

FERENC pápa egyházi vezető FOTÓ FOTÓTÉMA integet Közéleti személyiség foglalkozása pápa profilból SZEMÉLY
Czestochowa, 2016. július 28. Ferenc pápa pápamobiljáról köszönti a híveket a czestochowai szabadtéri szentmiséje előtt 2016. július 28-án, az ötnapos lengyelországi zarándoklatának második napján. (MTI/EPA/Grzegorz Michalowski)
Vágólapra másolva!
Az ökumenikus találkozók, a keresztény egységet szolgáló párbeszéd nem jelenti a katolikus doktrína "kiárusítását", hanem a II. vatikáni zsinat által megkezdett út folytatása – ezt a gondolatot fejti ki Ferenc pápa a l'Avvenire című olasz katolikus napilapban pénteken megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

Az egyházfő a vasárnap véget érő rendkívüli szentévről, az egyház feladatairól és elsősorban a más keresztény egyházakkal, különösképpen a lutheránusokkal való egységkeresés miatt őt érő bírálatokról nyilatkozott. Az Irgalmasság és egység című interjú az irgalmasság rendkívüli – tavaly december 8-án megnyitott – szentévének záró interjúja Ferenc pápa részéről. Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa – számtalan olasz és külföldi laikus sajtóorgánumnak adott interjú után – az olasz katolikus püspöki kar (Cei) napilapjának nyilatkozott.

Az interjú nagy része Ferenc pápának a többi keresztény egyházzal való viszonyát feszegeti. A szerző kiemeli, hogy Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki 2013-as megválasztása óta a keresztény egyház összes jelentős vezetőjével találkozott: többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, Kirill moszkvai pátriárkával és nemrégen a reformáció 500. évfordulóján a Lutheránus Világszövetség vezetőivel. Ferenc pápa az első egyházfő volt, aki az évfordulóról a lutheránusokkal együtt emlékezett meg.

Ferenc pápa megérkezik Amatrice központjába Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Az egyházfő ezzel kapcsolatosan kifejtette: a keresztényekkel való párbeszéd és az egység keresésének folyamata nem más, mint amit az egyház a II. vatikáni zsinattal indított útjára.

– mondja a pápa, emlékeztetve, hogy az ökumenikus párbeszédet már régen megkezdték az ő elődei. Az interjú készítőjének arra a felvetésére, miszerint vannak, akik úgy gondolják, hogy a pápának a sok ökumenikus találkozó helyett a katolikus egyház dolgaival kellene több időt töltenie, vagyis nem kellene "kiárusítania" a katolikus doktrínát, s hogy kritikusai szerint "protestanizálja" a katolikus egyházat, a pápa ismételten csak azzal érvelt, hogy ő a zsinat doktrínáját folytatja, azt az utat, amelyre elődei léptek. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a bírálatok egy része rosszindulatból fakad, a megosztottság fokozását szolgálják.

A hittérítésre utalva kijelentette, hogy az egyház nem labdarúgócsapat, amelynek szurkolókat kell szereznie. Úgy vélte, az egyház "rákfenéje" tagjainak "öndicsőítése". Hozzátette: egyesek továbbra sem értik meg, hogy nem fehér vagy fekete között kell választani, hanem az egyháznak a környező világ, a való élet körülményei között kell szolgálnia, felismernie a helyzeteket.

Forrás: MTI/PAP/Jacek Turczyk

A szentév végén az olasz sajtóban és vatikáni körökben több vád érte Ferenc pápát a lutheránusokkal való megemlékezés miatt, más vélemények szerint pedig az egyházfő nem az egyház, hanem saját akarata szerint halad előre. Négy bíboros a héten nyilvánosságra hozta a tavalyi püspöki szinódust követő apostoli buzdításra vonatkozó kritikáit. Egyikük, Raymond Leo Burke úgy nyilatkozott, ha a pápa nem válaszol, a bíborosoknak lehetőségük van korrigálni a pápát és a "súlyos tévedéseket". Szerinte Ferenc pápa egyházában nagy a zűrzavar és megosztottság.

A pápa az interjúban kijelentette, hogy az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév nem valamiféle előzetes terv vagy program megvalósításáról szólt, a kereszténység üzenetét kívánta középpontba helyezni, vagyis annak a felismerését, hogy a szeretet és a megbocsátás az az erő, amely segítséget nyújthat a bezárkózás, a megosztottság, az egymás közötti gyűlölettől uralt emberiségnek. Az egyházfő hozzátette – mintegy a szentévet is érő fenntartásokra válaszolva –, hogy ennek megértéséhez nem kellenek rendkívüli események vagy gesztusok, az irgalmasság szentéve nem a tömegeseményekről szólt.