Több tucat halott Aleppóban, segély továbbra sincs

Syrian civil war Syria Aleppo 2016 vacuum bomb Syrian army September Sukeri
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 05: Children inspect the debris as civil defense members carry out search and rescue operation over the wreckage of collapsed buildings after Syrian army war planes staged air strikes with vacuum bombs in opposition controlled Suqari neighborhood of Aleppo, Syria on September 05, 2016. Several casualties reported after the attack. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Legalább 25-en meghaltak csütörtökön is az észak-szíriai Aleppó város lázadók kezén lévő és ostromlott keleti részében – közölte egy civil szervezet pénteken. Az ENSZ szerint novemberben még egyetlen segélyszállítmányt sem sikerült bejuttatni ebbe a városrészbe.
Vágólapra másolva!
Aleppo Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

A szíriai hadsereg négyhetes szünet után kedden újította fel az aleppói lázadók elleni támadásait a levegőből és tüzérséggel. Oroszország azt állítja, hogy harci gépei egyelőre nem bombázzák Aleppót. Már kedden és szerdán is meghalt 32 ember, a helyi aktivistahálózattal rendelkező emigráns csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a bombák és a lövedékek egyebek között egy gyerekkórház és egy véradó állomás környékén csapódtak be, és eltaláltak egy vízközműtelepet. A városrész kórházi vezetői ennél is több áldozatról számoltak be:

szerdáig 45-en haltak meg, és 363 ember megsebesült.

Az ostrom miatt Kelet-Aleppóban – ahol még mindig mintegy 250 ezer civil él – súlyos humanitárius válság alakult ki: élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány van, károk érték a kórházakat, ahol a sebesülteket kellene ellátni, és részben szennyezetté vált a víztartalék. Ezekről az állapotokról az Oxfam humanitárius szervezet is beszámolt közleményében. A szíriai hadsereg Aleppón kívül is támadott az utóbbi napokban lázadók kezén lévő területeket Észak-Szíriában, és ezekben a műveletekben

mintegy 40-en haltak meg kedden és szerdán.

Az OSDH úgy tudja, csütörtökön az Aleppótól nyugatra lévő Oram el-Kubra településen öten haltak meg. Noha az orosz légierő Moszkva állítása szerint Aleppóban nem bombáz – csak Idlíb és Homsz tartományban támadja a lázadók állásait –, kelet-aleppói aktivisták szerint valójában a városrész elleni bombázásokban is részt vesz a szíriai hadsereg mellett.