Miniszter, sőt kancellár is lehet Martin Schulz

Martin Schulz, német EP politikus lehet az Európai Parlament új elnöke
Vágólapra másolva!
Német külügyminiszter lehet az Európai Parlament jelenlegi elnöke, Martin Schulz, ám a hírek szerint ezt a posztot ő csak akkor vállalná el, ha a német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje lehet a 2017-es választáson.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) elnöki tisztségéből a német külügyminiszteri posztra kerülhet Martin Schulz, de csak akkor vállalná el a feladatot, ha pártja, a német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje lehet a 2017-es választáson – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Forrás: AFP/Georges Gobet

A lap szerint Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke a várakozásoknak megfelelően Martin Schulznak ajánlotta fel a külügyminiszteri tisztséget, amely februárban üresedik meg, amikor a német diplomácia mostani vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert megválasztják államfőnek.

Ám Schulzot a kancellárjelöltség érdekli, ezért azzal a feltétellel vállalná el a miniszterséget, hogy őt indítják a jövő őszi Bundestag-választáson.

Egyelőre Schulz azt mondja, inkább Brüsszelben maradna, és januárban lejáró megbízatása után egy második ciklusra is vállalná az EP vezetését.

Angela Merkel vasárnap jelentheti be újraindulását a kancellári posztért Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az SPD rövidesen lépéskényszerbe kerülhet, mert Angela Merkel pártelnök-kancellár vasárnap este sajtótájékoztatót tart. A várakozások szerint bejelenti, hogy ismét – negyedszerre is – a CDU/CSU kancellárjelöltként kíván indulni a Bundestag-választáson.