Letartóztatnak 103 török egyetemi oktatót

Horizontal (FILES) This handout file picture released on September 24, 2013 by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania.  
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Fri
Fethullah Gülen
Vágólapra másolva!
Ismét egyetemi oktatók ellen adtak ki elfogatóparancsot: a július törökországi puccskísérletet követő tisztogatások áldozata a 103 tanár és egyetemi dolgozó, akik közül 73 embert már le is tartóztattak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Elfogatóparancsot adott ki a török ügyészség a Yildiz Műszaki Egyetem 103 oktatója ellen a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az isztambuli állami intézménynek amúgy 1736 oktatója van.

A hírek szerint

a 103-ból 73 embert már őrizetbe is vettek, köztük docenseket, adjunktusokat és asszisztenseket – azzal gyanúsítják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai.

A hatóságok az érintettek irodáját és lakását is átkutatták.

Fethullah Gülent teszi felelőssé a hatalom a puccskísérletért Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok által kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért. A hivatalos török álláspont értelmében a mozgalom terrorszervezet, amely hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába.

A kormány a puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetett az országban, és átfogó vizsgálatokat indított.

Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom nemcsak az összeesküvőkkel számol le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.