Tilos az orosz az ukrán parlamentben

POROSENKO, Petro beszél elnök ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása Parlament politikus résztvevő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Kijev, 2015. május 8. Petro Porosenko ukrán elnök a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen az ukrán parlamentben Kijevben 2015. május 8-án. Ukrajnában idén emlékeznek meg először a nyugat-európai országokhoz hasonlóan május 8-án is a második világháború befejezéséről. (MTI/EPA/EPA/Szerhíj Dolzsenko)
Vágólapra másolva!
Mostantól kizárólag ukránul szólalhatnak fel a honatyák az ukrán Legfelső Tanács ülésszakán – jelentette be Andrij Parubij házelnök. Megelégelte, hogy a felszólaló képviselők közel fele oroszul közli mondandóját az ország törvényhozásának épületében. 
Vágólapra másolva!

A házelnök a pénteki plenáris ülés közben emlékeztette a szónokokat, hogy a hatályos jogszabályok megkövetelik, miszerint

a képviselők csakis az ország hivatalos nyelvét használhatják a Rádában.

A sajtóbeszámolók szerint az ülésen jelen lévő honatyák közül senki – még a Moszkva-barát képviselőket tömörítő Ellenzéki Blokk – sem emelt kifogást Andrij Parubij bejelentésével szemben.

Az ukrán parlament Forrás: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Ukrajnában az elmúlt hetekben meglehetős intenzitással erősödtek a nacionalista felhangok. A törvényhozás elé terjesztett oktatási törvénymódosítás például radikálisan csökkentené a magyar nyelvű oktatás kereteit Kárpátalján.

Sőt a nemzeti radikális Szvoboda párt egyik ismert politikusa szerint az államnyelvet nem beszélő állampolgárokat teljesen meg kellene fosztani a tanuláshoz és a munkához való joguktól – írja az Espreso.tv.