Kisiklott egy műtrágyát szállító vonat Székelyföldön

Vágólapra másolva!
Kisiklott egy műtrágyát szállító tehervonat négy kocsija a székelyföldi Gyergyóditróban csütörtökön, de a vagonok nem borultak fel, és nincs robbanásveszély - közölte a Hargita megyei prefektusi hivatal.
Vágólapra másolva!

A román államvasutak (CFR) 24 vagonos szerelvénye zsákokba csomagolt ammónium-nitrátot szállított Marosvásárhelyről - ahol az ország legnagyobb műtrágya-gyára, az Azomures működik - a konstancai kikötőbe. A rakomány nem sérült meg, és nem ütött ki tűz: az ammónium-nitrát ugyanis hő hatására robbanásveszélyessé válna.

A baleset miatt

órákig szünetelt a vasúti forgalom a Székelyföldet átszelő 400-as fővonalon,

a gyergyószárhegyi és a maroshévízi állomáson pedig egy-egy személyszállító szerelvény vesztegelt, a műszaki mentés befejezésére várva.

A prefektusi hivatal szerint a tehervonat kisiklásánál senki sem sérült meg, a két elakadt személyvonaton pedig - amelyeken csaknem 70 utas várakozik - működik a fűtés.

Volt már halálos katasztrófa

2004-ben 16 ember meghalt és hét megsérült a dél-romániai Mihailesti-en, amikor egy ammónium-nitrátot szállító teherautó közúti balesete és kigyulladása nyomán a rakomány felrobbant.

Ugyanabban az évben egy észak-koreai vasútállomáson történt műtrágya-robbanásban 150 ember vesztette életét.