Obama: Az oroszokhoz kevés a reálpolitika

US President Obama in Berlin
US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel deliver a press conference in the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2016. Obama is on a farewell visit to the German captial. Photo: BERND VON JUTRCZENKA/dpa
Vágólapra másolva!
Fontos az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése, de nem szabad az "egyszerű reálpolitika" alapjára építeni a közös munkát - mondta Barack Obama távozó amerikai elnök csütörtökön Berlinben, Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Német kancellárként nehéz a búcsú Barack Obama amerikai elnöktől, mert az utóbbi években kiváló volt Németország és az Egyesült Államok együttműködése, de "a demokráciát a változás élteti, így nyolc év után új elnök jön" - mondta Angela Merkel.

A kancellár Barack Obamával közösen tartott tájékoztatóján azt is mondta: természetesen mindent megtesz azért, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel is jó legyen az együttműködés.

Nemcsak az érdekek

Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is, a demokrácia, a szabadság, "a fellépés az emberi jogokért világszerte", továbbá a "küzdelem a liberális világrendért" - mondta Angela Merkel.

Barack Obama és Angela Merkel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Von Jutrczenka

Hangsúlyozta, hogy együtt kell küzdeni a "nyílt társadalom" és a közös értékek megőrzéséért, és azért, hogy az emberek ezen értékek alapján élhessenek a világ olyan részein is, ahol erre még nincs lehetőség.

A német kancellár elengedhetetlennek nevezte a hírszerzési együttműködést, és

a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is a közös erőfeszítések folytatását ígérte.

A védelmi kiadások növelésére utalva arról beszélt, Németország "megértette az üzenetet", hogy a NATO-ban fokozatosan nagyobb szerepet kell vállalnia.

Emberi mederbe terelni a globalizációt

A részben négyszemközt folytatott megbeszélés elhúzódása miatt a kancellária által előre jelzett időpontnál több mint fél órával később kezdett és rendkívül hosszú, csaknem 70 perces sajtótájékoztatón Angela Merkel azt is mondta: a transzatlanti együttműködés folytatása azért is fontos, mert

társadalmilag fenntartható, "emberi" mederbe kell terelni a globalizáció folyamatát.

Ugyanakkor jelezte, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a közli jövőben tető alá hozzák a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP).

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Barack Obama ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy megéri folytatni az erőfeszítéseket a kereskedelmi korlátok lebontásáért, ami már eddig is "soha nem látott jólétet" teremtett és valamennyi félnek hasznos.

A távozó elnök a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte.

- mondta Barack Obama.

A távozó amerikai elnök

a világtörténelem egyik legfontosabb vívmányának nevezte az Európai Uniót és megőrzésére bíztatta tagjait.

Azt is mondta: törekedni kell arra, hogy minél inkább zökkenőmenetesen, károsodás nélkül történjék meg a brit uniós tagság megszüntetése.

Oroszországgal nem lehet az "egyszerű reálpolitikára" építeni

Obama szerint Oroszország fontos nemzetközi partner, "katonailag szuperhatalom", politikailag pedig ugyan regionális tényező, de az egész világon érezhető befolyással rendelkezik. Azonban az együttműködést nem szabad az "egyszerű reálpolitika" alapjára építeni.

Azt mondta: nem lehet elvárni Donald Trumptól, hogy változtatás nélkül folytassa tovább az amerikaiak eddigi Oroszország-politikáját, de remélhetőleg nem arra az álláspontra helyezkedik majd, hogy "alkukat kötünk, akkor is, ha ez másoknak árthat, ellentétes nemzetközi szabályokkal, káros más, kisebb országoknak és hosszú távon bajokat okoz olyan helyeken, mint például Szíria, csak azért, mert hasznosnak tűnik".

Barack Obama arról is beszélt, hogy kormányának

egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy hazáját informatikai támadások érték Oroszország részéről.

Angela Merkel az ukrajnai Krím-félsziget Oroszországhoz csatolására utalva hangsúlyozta: keserű következményekkel járhat, ha bárki is beletörődik az államok területi épségének és szuverenitásának sérthetetlenségén alapuló nemzetközi rend megsértésébe.

Mindketten azt mondták, hogy

az Oroszországot az ukrán válság miatt sújtó szankciókat fenn kell tartani,

visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtása.

Állást foglaltak a szíriai polgárháború lezárására irányuló törekvések folytatása mellett is. Angela Merkel Bassár el-Aszad szíriai elnökről azt mondta:

nem lehet elfogadni partnernek olyan vezetőt, aki bombatámadásokat hajt végre népe ellen.

Nem hagyományos kampány

Barack Obama az amerikai elnökválasztási kampányról azt mondta, hogy a digitalizáció és a közösségi média elterjedése révén egyre nehezebb különbséget tenni a "tények és a propaganda között", így minden eddigitől eltérő, gyökeres változást jelentő "nem hagyományos" választási küzdelmen esett át hazája. Fontos tényező az is, hogy sokan nem tudják vagy elfelejtették, hogy milyen volt a hidegháború, és nem kellőképpen közismert, hogy a demokrácia és a béke nem természetes adottság. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a választók tájékozódjanak és vegyenek részt a közügyekben - mondta.

Angela Merkel a kampánnyal kapcsolatban megjegyezte: elég csak az Európai Parlament képviselőire tekinteni annak megállapításához, hogy az EU sem mentes a populizmustól. Szerinte a digitalizációnak az agrártársadalomból az ipari társadalomba való átmenetnél is nagyobb horderejű, a gazdasági-társadalmi viszonyokat bomlasztó folyamata közepette nagy türelemre van szükség, de elfogadhatatlan a nép fogalmának kisajátításán alapuló, kirekesztő politizálás.

Barack Obama szerdán érkezett Berlinbe, búcsúlátogatása csaknem három napig tart. Pénteken Merkel és Obama a brit miniszterelnökkel, a francia államfővel, az olasz és a spanyol kormányfővel együtt folytat tárgyalást.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Barack Obama amerikai elnökként hatodszor jár Németországban. A csütörtök esti tájékoztatón azt is elmondta, hogy szeretne majd visszatérni magánemberként, és felkeresni a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet.