Lemondott az amerikai hírszerzés csúcsvezetője

Director of Nat'l Intelligence Clapper Testifies At House Intelligence Hearing GettyImageRank2 POLITICS GOVERNMENT
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 17: Director of National Intelligence James Clapper testifies during a hearing before the House (Select) Intelligence Committee November 17, 2016 on Capitol Hill in Washington, DC. Clapper said he has submitted letter of resignation last night. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A 17 hírszerző ügynökség munkáját irányító James Clapper csütörtökön a kongresszusban jelentette be, hogy előző nap megírta lemondó levelét Barack Obama elnöknek, és mivel lejár a mandátuma, az átmeneti időszak végén távozik posztjáról.
Vágólapra másolva!

A bejelentést a hírszerzési vezető a kongresszusi meghallgatásán felolvasott nyilatkozatában tette. A meghallgatás egyébként - a hírszerzési ügyekben szokatlanul - ezúttal nyilvános volt.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti képviselő arról kérdezte Clappert: igazak-e a híresztelések, miszerint hivatalban marad a Trump-kormányzat idején is, mire Clapper azzal válaszolt: "nem uram, tegnap elküldtem lemondó levelemet".

James Clapper Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alex Wong

James Clappert - aki a légierő nyugalmazott altábornagya - 2010-ben nevezték ki a hírszerzés élére, de már régen - jóval a választások előtt - jelezte, hogy az idén év végén, mandátuma lejártakor, mindenképpen távozni akar. A szenátus hírszerzési bizottságának két tagja csütörtökön arra sürgette Donald Trump megválasztott elnököt, hogy minél előbb nevezzen ki "tapasztalt hírszerzési szakembert".