Duterte követheti Putyin hágai kivonulását

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik a Kremlbe egy találkzóra Moszkvában
Vágólapra másolva!
Rodrigo Duterte elnök kilátásba helyezte, hogy a Fülöp-szigetek is kilép a hágai nemzetközi bíróságból. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal korábban rendeletben léptette ki Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Oroszország után a Fülöp-szigetek is kiléphet a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) – helyezte kilátásba Rodrigo Duterte elnök. Duterte "haszontalannak" nevezte a hágai székhelyű ICC munkáját, amelynek országa 2011 óta tagja.

Az elnök kifogásolta, hogy a törvényszékre nagy befolyással bíró nyugati államok nem értik meg az általa hirdetett drogellenes háborút, és ezzel kapcsolatban többször felemelték hangjukat az országban tevékenykedő önbíráskodó halálosztagok miatt.

Az egyik ügyész bírálta a Fülöp-szigeteket

A büntetőbíróság egyik ügyésze a múlt hónapban számonkéréssel fenyegette a Fülöp-szigeteki maszkos ítéletosztókat. A délkelet-ázsiai ország által hirdetett drogháború eddig legalább 2400 emberéletet követelt.

A szókimondó Fülöp-szigeteki vezető egyúttal bírálta az ENSZ-t is, amely szerinte világszerte csúfos kudarcot vallott a háborúk megakadályozásában.

Duterte: Lehet, hogy követem az oroszokat

"Az oroszok kiléptek, lehet, hogy én is követem őket" – mondta Duterte, mielőtt elutazott Limába, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt.

– magyarázta.

Duterte új, általa függetlennek nevezett külpolitikájának jegyében Putyinnal is szeretne találkozni Limában. Manila az utóbbi időben eltávolodott a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államoktól, és Kínával, illetve Oroszországgal fűzné szorosabbra kapcsolatait. "Tudjátok,

– mondta újságíróknak a Fülöp-szigeteki elnök.

Vlagyimir Putyin kiléptette Oroszországot a hágai bíróságból, Rodrigo Duterte követheti a példáját Forrás: AFP/Maxim Shemetov

Nem váltotta be a reményeket

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 16-án, szerdán rendeleti úton felmondta Oroszország részvételét az ICC-ben. "Jellemző, hogy 14 éves munkája során az ICC mindössze négy ítéletet hozott, miközben több mint egymilliárd dollárt (290 milliárd forintot) költött" – emelte ki Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.

– közölte az orosz külügyi tárca.

A Kreml honlapján közzétett elnöki rendelet szövegéből kiderül: értesítik az ENSZ-főtitkárt Oroszország szándékáról, miszerint nem kíván többé a római statútum részes állama lenni. A dokumentum szerint az orosz igazságügyi minisztérium előterjesztését egyeztették a külügyi tárcával és a szövetségi végrehajtó hatalom más érdekelt szerveivel, valamint az Orosz Föderáció legfelső bíróságával, főügyészségével és a Nyomozó Bizottsággal (SZK) – írja az Interfax orosz hírügynökség.