Megsemmisítették az egyiptomi exelnök halálos ítéletét

Ousted Egyptian president Mohamed Morsi gestures from the defendants cage as he attends his trial at the police academy on the outskirts of the capital Cairo on June 2, 2015. The Egyptian court postponed its final ruling on Morsi, who was sentenced to dea
Mohamed Murszi
Vágólapra másolva!
Megsemmisítette az egyiptomi fellebbviteli bíróság a Mohamed Murszi elleni halálos ítéletet, és új eljárást rendelt el a volt államfő fegyveres szökésének ügyében.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette az egyiptomi fellebbviteli bíróság kedden a Mohamed Murszi volt államfő ellen tavaly hozott halálos ítéletet, amelyet azért róttak ki rá, mert "külföldi fegyveresek" segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban.

Mohamed Murszi a börtönben Forrás: AFP/Khaled Desouki

A fellebbviteli bíróság új büntetőeljárást rendelt el a ma már betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó Murszi fegyveres szökésének ügyében. A bíróság megsemmisítette a bűnperben halálra ítélt öt másik volt mozgalmi vezető büntetését is.

A 2011-es felkelés után Murszi demokratikus választásokon lett elnök, de hatalmát tömegtüntetések után 2013-ban megdöntötte Abdel Fattáh asz-Szíszi tábornok,

aki azóta az ország élén áll.

Murszi azóta börtönben van, és a tavalyi halálbüntetés mellett több perben - köztük kémkedési ügyekben - hosszú börtönbüntetéseket kapott. Ezek közül egy már végleges: októberben 20 éves börtönbüntetést kapott tüntetők 2012-ben történt megölésében való bűnrészességéért.