Búcsúkörútra indul Barack Obama

politics Horizontal US President Barack Obama boards Air Force One at Andrews Air Force Base for a trip to Europe and South America November 14, 2016 in Maryland. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Kedden kezdődő utolsó külföldi körútján Barack Obama amerikai elnök várhatóan utódját, a múlt héten elnökké választott Donald Trumpot "magyarázza" majd az Egyesült Államok szövetségeseinek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök helyi idő szerint hétfőn este Európába indult, ahol először Görögországban tesz látogatást, majd Németországban folytat tárgyalásokat. Berlinből Barack Obama Peruba utazik, s onnan tér vissza Washingtonba.

Nyugtató beszélgetések

A látogatást még akkor tervezték el, amikor biztosnak látszott a demokrata jelölt, Hillary Clinton elnökválasztási győzelme, s így a vizit - amerikai kommentárok megállapításai szerint - "kényelmes" búcsúlátogatásnak ígérkezett. Ám a választást a republikánus jelölt, Donald Trump nyerte meg, s ez a világ jó néhány országában aggodalmat keltett, egyebek között amiatt, hogy vajon a megválasztott elnök milyen szövetséges lesz, milyen mértékben tart ki a választási kampányban hangoztatott külpolitikai nézetei mellett.

Barack Obama Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Korábban Trumpot ekézte

Obama elnök ezért - mint Ben Rhodes, a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó az utazás előtti sajtóbeszélgetésen elmondta - arra számít a mostani európai látogatásain, hogy elsősorban az Egyesült Államok várható külpolitikája lesz napirenden. A választási kampányban Obama többször is azt mondta, hogy megítélése szerint Donald Trump "felkészületlen", és "hiányoznak az alapvető ismeretei" az európai, a közel-keleti és az ázsiai politikáról, és a világ vezető politikusainak igazuk is van, amikor "zavarba jönnek" Trumptól.

Barack Obama most arra készül, hogy megnyugtassa Washington szövetségeseit:

az Egyesült Államok változatlanul megbízható partner lesz, és Donald Trump szintén elkötelezettje a NATO-nak. Ezt a leköszönő elnök egyébként hétfői washingtoni sajtókonferenciáján - amely első volt az elnökválasztás óta - el is mondta.

Athén

Az amerikai elnök először Athénba érkezik, ahol kedden Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányfővel tárgyal és beszédet mond a demokráciáról és a globalizálódásról. A görög kormány egyelőre nem kommentálta Donald Trump győzelmét, csupán Nikosz Pappasz államminiszter - Ciprasz egyik bizalmas munkatársa - nyilatkozott, kijelentve: "várunk és meglátjuk, de mindenki arra számít, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is a mi oldalunkon lesz".

Berlin

A görög fővárosból Obama Berlinbe utazik, s ezzel kapcsolatban Ben Rhodes fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Obamának "egész elnöksége során Angela Merkel kancellár volt a legszorosabb szövetségese". A német fővárosban lesznek az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezetői is, akik a migrációról, az ukrajnai helyzetről, s az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről tanácskoznak majd.

Lima

Obama elnök a dél-amerikai Peruban zárja körútját, ahol az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén vesz részt. Az APEC-csúcson jelen lesz Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy a limai tanácskozáson hangsúlyosan szó esik majd a csendes-óceáni térséggel tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról (TPP). Ennek megkötését kampányában Donald Trump határozottan ellenezte.