Száznál több terrorista érkezett migránsként Ausztriába

Vágólapra másolva!
Kétszázkilencven olyan Ausztriában tartózkodó személyről tudnak, aki Irakban vagy Szíriában szélsőségesek oldalán harcolt. Idén legfeljebb 37 500 menedékkérelmi eljárás indulhat az országban.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen 115 terrorista érkezett migránsként Ausztriába – számolt be az Österreich című napilap. Wolfgang Sobotka belügyminiszter közlésére hivatkozva azt írják, hogy a tárca összesen mintegy 290 olyan, Ausztriában tartózkodó személyről tud, aki iraki vagy szíriai háborúban a szélsőségesek oldalán harcolt, vagy készül részt venni a fegyveres konfliktusban.

Az újság szerint egy részük szociális segélyt, havi 840 eurós támogatást is kap.

A lap arról is ír, hogy a minisztérium 44 olyan, korábban Ausztriában tartózkodó emberről tud, aki az Iszlám Államhoz csatlakozott, és a harcok során életét vesztette. A hatóságok ötven ember kiutazását tudták megakadályozni, 87-ről pedig tudják, hogy már biztosan visszatért Ausztriába.

Az osztrák belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint

október végéig több mint 30 ezer menedékkérelmi eljárás indul, ami a meghatározott felső határ 81 százaléka.

A kormány korábbi döntése értelmében idén legfeljebb 37 500 menedékkérelmi eljárás indulhat az országban. Ha ennél többen érkeznek, bevezetik a szükségállapotot, és Ausztria lezárhatja a határait.